Franța a adoptat astăzi noi măsuri de susținere a puterii de cumpărare: majorarea salariului minim și subvenții la prețul carburanților
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
În scopul de a compensa cetățenii în urma creșterii ratei inflației, Franța a luat o serie de măsuri pentru susținerea puterii de cumpărare.  

Începând de la 1 august salariul minim lunar net crește de la 1.302,64 Euro la 1.329.06 Euro, iar cel minim orar de la 8,58 Euro la 8,76 Euro.

De asemenea se revalorizează indicele salarial pentru funcțiile publice cu 3,5% pentru prima oară din 2017 când fusese înghețat, ceea ce înseamnă o majorare de salarii pentru 5,7 milioane de angajați ai statului francez. Pe lângp toate aceste măsuri a mai fost mărit și plafonul primelor scutite de impozite acordate salariaților de către angajatori de la 2.000 la 6.000 de Euro pe an, potrivit B1TV.

În ceea ce privește subvenția la prețul carburanților aceasta, actualmente de 15 cenți pe litru se prelungește până pe 31 august, în septembrie și octombrie va fi majorată la 30 de cenți pe litru, iar în noiembrie și decembrie va fi redusă la 10 cenți pe litru.

Aceste măsuri au fost adoptate pentru compensarea populației ca urmare a creșterii ratei inflației, actualmente 6,1% anual, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Printre măsurile adoptate de parlament se numără și eliminarea redevenței audiovizuale, de 138 de euro pentru gospodăriile care posedă un televizor. Finanțarea pentru audio-vizualul public se va face de la buget de acum încolo.

Citește și:

Avramescu, PNL, explică de ce au crescut taxele: Se doreşte o creştere a încasărilor la buget, pentru a putea acoperi pachetul social

În timp ce Franța a adoptat o lege pentru susținerea puterii de cumpărare în rândul cetățenilor francezi, iată că în România se întâmplă exact opusul. Tot astăzi, 1 August, în România a intrat în vigoare o nouă modificare a Codului Fiscal prin care sunt mărite o serie de taxe și impozite. 

Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă este nevoie de efectuarea unor comparații care să ne permită să pricepem mai multe despre felul în care alte țări reușesc să facă față crizei și să vină în ajutorul cetățeanului. 

Pe acest subiect a intervenit la B1TV parlamentarul PNL, Gabriel Avramescu: 

”Am văzut și eu un material care spunea că în Franța este cea mai mare inflație din ultimii 18 ani, asta demonstrează încă o dată că nu există o formulă magică pe care o au guvernele ca să poată să vină cu măsuri pentru a stăpâni situația. Măsura pe care a luat-o Guvernul francez pentru a crește puterea de cumpărare nu face altceva decât să încerce să domolească inflația din Franța”, a declarat parlamentarul PNL Gabriel Avramescu.

Care este ”formula magică” pentru România unde cresc atât taxele cât și inflația?

”Să revenim la noi. Noi în momentul acesta vedem o creștere în primul rând a taxei pe viciu, pentru că a crescut acciza la tutun, la alcool, la jocurile de noroc. Acuma, haideți să fim corecți și să spunem clar că putem trăi și fără tutun,și fără alcool, și fără jocuri de noroc. Asta nu înseamnă că afectează. Pe de altă parte, în momentul în care crești o taxă pe viciu, clar te raportezi și la sănătate, pentru că toate costurile acestea se regăsesc în tratamente. 

Măsurile pe care încearcă să le ia Guvernul prin aceste creșteri de accize, nu fac altceva decât să își dorească o creștere a încasărilor la buget pentru a putea să acopere acest pachet social. Aici vorbim de un pachet amplu, Sprijinim România, 60% pe investiții, 40% pe măsuri sociale. Sunt măsuri care nu se iau de pe o zi pe alta”, a declarat parlamentarul PNL Gabriel Avramescu.

Citește și:

Mircea Coșea: Va fi o toamnă grea. Ca să îşi permită alimentele, oamenii vor face rabat la calitate. Întoarcere la proteinele nesănătoase

Într-o intervenție telefonică la canalul de televiziune B1TV, analistul economic Mircea Coșea a fost de părere că toamna aceasta va fi dificilă pentru români, puterea de cumpărare va scădea din cauza lipsei de lichidități, iar asta va duce la scăderea activității economice. 

”Toamna este un punct de referință nu tocmai favorabil, pentru că în toamnă oamenii vor avea mai puțini bani, va fi o ”criză de lichiditate”. Oamenii au strâns niște economii din timpul pandemiei, deoarece nu au putut să consume iar apoi s-a dat drumul la consum în măsura în care s-a putut și după au venit scumpirile care ne-au afectat pe toți începând de la gaz și energie... au fost și concediile, deci în toamnă oamenii vor avea mai puțini bani. Lefurile și pensiile nu vor crește că nu au cum deocamdată. Deci va fi o scădere a consumului.

Scăderea consumului înseamnă o scădere a activității economice per ansamblu. Oamenii vor încerca să-și mențină același nivel de consum la elementele principale, în primul rând la alimente, dar, ca să cumpere alimentele în calitatea necesară... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel