Frank-Walter Steinmeier ar urma să fie președintele Germaniei încă un mandat
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Frank-Walter Steinmeier ar urma să fie președintele Germaniei încă un mandat
Frank-Walter Steinmeier ar urma să fie președintele Germaniei încă un mandat
Frank-Walter Steinmeier ar urma să fie președintele Germaniei încă 5 ani.

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, ar urma să obţină duminică al doilea mandat de cinci ani în această funcţie, în cadrul Convenţiei Federale convocate de Consiliul seniorilor din Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), transmite Agerpres, citând DPA.

Politicianul social-democrat, care pe 5 ianuarie a împlinit 66 de ani, a primit deja sprijinul celor trei partide din actuala coaliţie guvernamentale de la Berlin - Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii şi liberalii (FDP) - în urmă cu câteva săptămâni.

De asemenea, opoziţia conservatoare a anunţat că îl susţine pe Steinmeier, ceea ce înseamnă că realegerea sa ar putea să se producă încă din primul tur.

Alți candidaţi nominalizaţi pentru funcţia de preşedinte federal



Alţi trei candidaţi au fost nominalizaţi pentru funcţia de preşedinte federal, dar ei au şanse minime de a fi aleşi: Gerhard Trabert, propus de partidul Die Linke (extrema stângă); fiziciana Stefanie Gebauer, care a fost desemnată de gruparea politică numită Alegătorii Liberi, şi economistul şi activistul politic Max Otte.

Ales pentru cinci ani, preşedintele german nu poate avea mai mult de două mandate. În Germania funcţia de preşedinte este eminamente onorifică, puterea rămânând în mâinile guvernului şi ale parlamentului. Totuşi, ea are o valoare de autoritate morală a ţării.

85% dintre germani sunt de părere că Frank-Walter Steinmeier a făcut o treabă bună



Un sondaj de opinie recent indică faptul că 85% dintre germani sunt de părere că Frank-Walter Steinmeier a făcut o treabă bună în timpul primului mandat de preşedinte.

Convenţia Federală, care în acest an numără 1.472 de membri, se reuneşte pentru unicul scop de a alege un preşedinte al ţării. Jumătate dintre membrii săi sunt deputaţi, iar cealaltă este formată din reprezentanţi ai celor 16 landuri. Antrenorul echipei naţionale de fotbal masculin a Germaniei, Hansi Flick, se află printre cei invitaţi în acest an.

Frank-Walter Stainmeier a fost ministru de externe în perioadele 2005-2009 şi 2013-2017, iar în 2009 a candidat la funcţia de cancelar, pierzând în faţa conservatoarei Angela Merkel. În 2017 a fost ales preşedinte al ţării, în dauna lui Joachim Gauck, un fost pastor disident din fosta Germanie de Est comunistă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel