Francezii se grăbesc să se vaccineze cu doza 'booster', după ce Macron și Guvernul au înăsprit restricţiile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Francezii se grăbesc să se vaccineze cu doza 'booster', după ce Macron și Guvernul au înăsprit restricţiile
Francezii se grăbesc să se vaccineze cu doza 'booster', după ce Macron și Guvernul au înăsprit restricţiile
Numărul programărilor făcute pe platformele de vaccinare anti-COVID-19 din Franţa a crescut spectaculos, după ce preşedintele Emmanuel Macron a anunţat o serie de măsuri pentru a-i determina pe rezidenţii vârstnici să se vaccineze cu doze de supra-rapel ('booster'), potrivit DPA. 

Aproape 150.000 de francezi şi-au făcut programări pentru doza 'booster' doar în ziua de marţi pe Doctolib, au anunţat miercuri reprezentanţii acestei populare platforme online franceze.

Începând de la jumătatea lunii decembrie, persoanele de peste 65 de ani din Franţa trebuie să fie vaccinate cu doza 'booster' pentru ca paşapoartele lor de vaccinare să rămână valide.

Rezidenţii francezi vor trebui să prezinte acest document, o dovadă a trecerii prin boală sau un test COVID-19 cu rezultat negativ pentru a putea să meargă la restaurante şi în baruri, să călătorească cu avionul sau cu trenul pe distanţe lungi. Aceste măsuri se vor aplica în anumite cazuri şi în ceea ce priveşte accesul la locul de muncă.

Macron, apel către francezi

Din decembrie, francezii de peste 50 de ani vor deveni eligibili pentru vaccinarea cu doza 'booster', a adăugat Emmanuel Macron. Într-o alocuţiune televizată marţi seară, preşedintele francez şi-a îndemnat compatrioţii să meargă să se vaccineze, avertizând totodată că pandemia de COVID-19 încă nu s-a încheiat.

Referindu-se la noua creştere a numărului de infectări din Franţa, Emmanuel Macron a făcut următoarea declaraţie: 'Programaţi-vă acum. Vaccinaţi-vă ca să vă protejaţi. Vaccinaţi-vă ca să trăiţi normal'.

După ce Franţa a început să administreze doze 'booster' la sfârşitul lunii august, aproximativ 3,8 milioane de rezidenţi - din totalul de 7,7 milioane de persoane deocamdată eligibile - au primit deja o astfel de doză suplimentară.

VEZI ȘI Bătaie la protestele masive din Franța contra restricțiilor și a 'Paşaportului sanitar extins'. Macron și Castex, luați la țintă / VIDEO

Gerald Darmanin, ministrul francez de Interne, a anunţat miercuri că Poliţia va opera verificări stricte pentru a se asigura că noile măsuri vor fi respectate. Rata de incidenţă la şapte zile din Franţa - numărul infectărilor înregistrate la 100.000 de persoane într-o săptămână - este în prezent de aproape 75, conform Agerpres.

Parlamentul francez autorizează paşaportul sanitar până la 31 iulie 2022

Parlamentul francez a autorizat săptămâna trecută prelungirea folosirii 'paşaportului sanitar' până la data de 31 iulie 2022, aşadar până după alegerile prevăzute în primăvară, o decizie puternic criticată de opozanţii guvernului, transmite AFP. 

Adunarea Naţională, forul decizional, a aprobat proiectul lege de 'vigilenţă sanitară' propus de guvern şi respins cu o seară în urmă de către Senatul dominat de dreapta. Legea prevede, între altele, ca paşaportul sanitar să fie posibil până la 31 iulie, dacă guvernul nu va decide eliminarea lui mai devreme, prorogarea regimului tranzitoriu de ieşire din starea de urgenţă sanitară (cu măsuri restrictive în ce priveşte manifestaţiile, circulaţia persoanelor ş.a.), posibilitatea pentru directorii instituţiilor şcolare să aibă acces la statutul de vaccinare al elevilor.

'Paşaportul sanitar' împotriva COVID-19 restrânge accesul în numeroase locuri publice

'Paşaportul sanitar' împotriva COVID-19 restrânge accesul în numeroase locuri publice precum baruri, cafenele, cinematografe sau mijloace de transport pe distanţă lungă. El le este eliberat persoanelor vaccinate cu schemă completă sau care prezintă un test negativ recent. Atât opoziţia de dreapta, cât şi cea de stânga au denunţat un 'cec în alb', care 'se prelungeşte până după alegerile prezidenţiale şi legislative' prevăzute începând din aprilie, în timp ce partidul 'Franţa nesupusă', stânga radicală, a criticat şi 'autoritarismul sanitar al guvernului' şi riscurile de derivă către o 'societate a controlului generalizat'.

'Dispoziţiile textului sunt pe deplin justificate de situaţia sanitară şi de evoluţia sa în lunile următoare', a arătat secretarul de stat pentru familie, Adrien Taquet, în deschiderea dezbaterilor de vineri, în contextul în care epidemia de COVID-19 dă semne de relansare, în pofida unei rate de vaccinare de peste 75%. Partidul Republicanii (conservator) şi stânga au anunţat recursuri la Curtea Constituţională. Vezi continuarea aici!

VEZI ȘI Sănătatea mintală s-a deteriorat în Franța lui Macron. 59% din oameni suferă de tulburări de somn (sondaj)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel