Data publicării:

Frânarea neconvențională de care știu foarte puțini șoferi. Titi Aur: „Te doare“, dar salvezi vieți / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a spus care sunt tipurile de frânare.

Specialistul în siguranță rutieră Titi Aur a explicat, în cadrul emisiunii „De Ce Conducem“, la DC News, cât de important e să știi să te folosești de frânarea convențională atunci când te afli într-o situație critică și riști să faci un accident grav.

„Mașina se frânează în patru feluri. 1: Simpla ridicare a piciorului de pe accelerație înseamnă frână de motor. Aceasta poate să fie simplă sau amplificată, care e cu retrogradare. Retrogradând, frâna de motor e și mai puternică. 2: Frâna de picior. 3: Frâna de mână. 4: Frâna neconvențională.

Frâna neconvențională înseamnă că folosești altceva, din exterior, ca să frânezi mașina. Dacă ești în coborâre, pe gheață sau pe polei, cu 20km/h, iar în față ai o trecere de pietoni plină de copii, ce faci? Apeși pe pedală, dar mașina nu se oprește. Intri peste copii? Nu, încerci să oprești mașina altfel. Fie te lipești de bordură și freci bordura, fie te lipești de mașinile care sunt parcate, gardul sau orice altceva de pe marginea drumului“, a explicat Titi Aur.

CITEȘTE ȘI       -      EXCLUSIV  De ce tremură pedala când se activează sistemul ABS. Titi Aur: Greșeală majoră făcută de șoferi / video

Titi Aur: Frâna neconvențională te doare

„Într-adevăr, te doare! Îți strici janta, cauciucul, caroseria, dar decât să intri pe o trecere de pietoni pentru că nu poți opri din cauza gheții, încerci să te lipești de ce se află pe marginea drumului.

În alt caz, dacă din față vine altcineva care intră în depășire și vezi că vine peste tine, tragi dreapta, te lipești de parapet, strici mașina, dar practic te oprești mult mai repede și nu mori. Frânarea neconvențională e cu pagube. La raliuri se practică asta, mai ales pe zăpadă, când te sprijini în malurile de zăpadă. Pentru a aplica pe stradă îți trebuie știință, experiență și prezența de spirit. E vorba de fracțiuni de secundă în care trebuie să iei o decizie“, a spus Titi Aur.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Primul lucru de bifat când pleci cu mașina. Titi Aur: Cea mai mare greșeală pe care o facem e să nu ne gândim la acest element de siguranță

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel