FPAM, apel către Guvernul Cîțu privind protejarea Deltei Dunării
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 14 iun 2021, 08:11
WhatsApp
FPAM, apel către Guvernul Cîțu privind protejarea Deltei Dunării
Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) face un apel către Guvernul Cîțu pentru a proteja Rezervația Biosferei Delta Dunării.

'CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI

STIMATE DOMNULE PRIM MINISTRU,

Având în vedere că Pelicanul este emblema Rezervației Biosferei Delta Dunării, iar evenimentele neplăcute privind violarea spaţiului intrat în patrimoniul mondial al UNESCO de către “teribilişti” inconştienţi ce provoacă distrugeri grave faunei şi florei din această zonă, vă solicităm să:

- Iniţiaţi un proiect de act normativ prin care să fie interzise ambarcaţiunile cu motor de orice fel, cu excepţia celor de transport, intervenţii şi control, pe apele din ariile protejate;

G Ad:

- Proiectul să conţină sancţiuni contravenţionale şi penale drastice pentru nerespectarea dispoziţiilor acestuia, inclusiv confiscarea ambarcaţiunilor folosite. Prin aceste măsuri veţi stopa braconajul şi distrugerea ecosistemelor în ariile protejate. În arealul deltei au fost identificate 29 de tipuri de habitate de interes comunitar. Flora Deltei este reprezentată în mare parte de o vegetație specifică zonelor umede (stuful, papura, rogozul, în amestec cu salcia pitică) și ocupă 78% din totalul suprafeței. 

Zăvoaiele ocupă 6% din suprafața deltei, fiind păduri de salcie, frasin, arin, plop, care cresc pe grindurile fluviatile, fiind periodic inundate, iar ochiurile de apă sunt acoperite de o vegetație acvatică și plutitoare, ocupând 2% din suprafața deltei. 

De asemenea, există păduri (Pădurea Letea și Pădurea Caraorman) alcătuite din arbori (stejar brumăriu, stejar pedunculat, frasin, plop tremurător, ulm), arbusti (zălog, cătină roșie) și plante agățătoare (hamei, curpen, viță sălbatică).

Delta Dunării conține mai mult de 360 de specii de păsări și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele sale lacuri și japșe. Acesta este locul unde milioane de păsări din diferite colțuri ale Pământului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediterană) vin să cuibărească.

Aceste frumuseţi nu trebuie tulburate de iresponsabili; păsările nu trebuie agresate, iar vânătoarea şi pescuitul să fie interzise. Așteptăm să ne comunicați măsurile luate la adresa de e-mail office@fpam.ro', scrie în solicitarea FPAM care este semnată de către Marius Marinescu (președinte fondator FPAM) și Mircea Șerbănoiu (președinte FPAM).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro