Urmărește emisiunea live
UEFA se alătură boicotului reţelelor de socializare
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
UEFA se alătură boicotului reţelelor de socializare
UEFA se alătură boicotului reţelelor de socializare
Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a anunţat joi că se va alătura sporturilor care au anunţat că vor boicota în acest weekend reţelele de socializare în semn de solidaritate împotriva abuzurilor online, scrie Reuters.

UEFA a indicat că nu va mai posta nimic pe conturile sale de pe aceste reţele începând de vineri până duminică. Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat că trebuie luate măsuri după ce s-a constatat o creştere a abuzului online şi a urii îndreptate în special împotriva fotbaliştilor.

Au existat abuzuri atât pe teren, cât şi pe social-media. Acest lucru este inacceptabil şi trebuie oprit cu ajutorul autorităţilor publice şi punând în practică dispoziţiile legale. O creştere a culturii urii este extrem de periculoasă nu numai pentru pentru fotbal, ci şi pentru societate în ansamblul său. Ne-am săturat de cei care se ascund în spatele anonimatului pentru a împrăştia ideologiile lor nocive, trebuie să scăpăm de aşa ceva, spus Ceferin.

Aşa cum s-a anunţat, Federaţiile de rugby din Anglia şi Scoţia au informat joi că se vor alătura altor sporturi, precum fotbalul sau cricketul, dar şi ciclismului, urmând să boicoteze în acest weekend reţelele de socializare în semn de solidaritate împotriva abuzurilor online. Astfel, toate canalele de socializare administrate de Rugby Football Union (RFU), incluzând Anglia Rugby, Premier 15, Greene King IPA Championship şi GB7 îşi vor dezactiva conturile de pe reţelele de socializare de vineri până luni.

Niciun sportiv profesionist nu trebuie să fie victima abuzurilor rasiale sau să fie hărţuit din diferite motive pe aceste reţele. Am văzut că online-ul poate aduce fanii mai aproape de echipe dar, în acelaşi timp, aici se întâmplă şi multe abuzuri de toate felurile, a declarat Sarah Hunter, căpitanul naţionalei feminine de rugby a Angliei.

La finele lunii trecute, căpitanul naţionalei de fotbal a Ţării Galilor, Gareth Bale (Tottenham Hotspur), declara că se va alătura boicotului reţelelor de socializare dacă nu se va face nimic pentru combaterea abuzului toxic existent pe toate platformele.

Reacţia lui Bale venea după ce Ben Cabango şi Rabbi Matondo, coechipierii săi de la prima reprezentativă, au fost abuzaţi rasial pe Instagram la finalul meciului dintre Ţara Galilor şi Mexic, amical câştigat cu 1-0 de dragoni la Cardiff.

Ceva trebuie să se întâmple. Cred că toată lumea ar trebui să se unească şi să anunţe boicotarea reţelelor de socializare, nu doar una sau două persoane. Ar fi indicată o campanie cu oameni influenţi din fotbal şi din alte domenii, eu m-aş alătura, asta poate ar ajuta, arăta Bale.

Facebook, proprietarul reţelei de socializare Instagram, anunţa în martie închiderea conturilor utilizatorilor care au proferat insulte rasiste împotriva a doi jucători ai echipei de fotbal a Ţării Galilor, Rabbi Matondo şi Ben Cabango. Această decizie fusese luată la câteva ore după ce Matondo s-a plâns public că platforma nu a făcut nimic împotriva acestor remarci xenofobe.

Matondo, care evoluează la Stoke City, şi fundaşul echipei Swansea, Cabango, doi jucători din divizia secundă engleză, au fost ţinta unor mesaje insultătoare pe conturile lor de Instagram, după victoria echipei lor în meciul amical cu Mexicul (1-0).

Poliţia galeză afirma atunci că va ancheta originea mesajelor cu motivaţie rasistă postate pe reţelele de socializare şi care i-au vizat pe cei doi jucători. Un purtător de cuvânt al Facebook confirma la acel moment suprimarea conturilor respective şi asigura că se lucrează la adoptarea unor alte măsuri pentru a lupta împotriva acestor insulte.

'Noi nu tolerăm insultele rasiste pe Instagram şi am suprimat conturile care au trimis acest tip de mesaje jucătorilor Ben Cabango şi Rabbi Matondo în acest weekend', se arăta într-un comunicat la acea vreme. Incidentul cu cei doi jucători galezi intervenea după numai o săptămână de la un alt incident în care mai mulţi jucători au fost victimele unor insulte rasiste în Regatul Unit, între care Anthony Martial, Paul Pogba sau Marcus Rashford, toţi trei de la Manchester United.

Aşa cum se ştie, fostul mare atacant francez Thierry Henry anunţa că se va retrage de pe reţelele de socializare şi a cerut ca acestea să fie reglementate. Campionul mondial (1998) şi european (2000) nu va reveni asupra deciziei 'cât timp persoanele responsabile cu aceste reţele nu vor aplica măsuri pentru a-şi reglementa platforma cu aceeaşi ferocitate cu care procedează pentru protejarea drepturilor de autor'.

'Volumul considerabil de rasism, intimidare şi tortură mentală care rezultă de aici pentru indivizi este prea toxic pentru a fi ignorat. Este mult prea uşor să creezi un cont, să-l foloseşti pentru a intimida şi a hărţui fără consecinţe şi să rămâi anonim. Până când asta nu se va schimba, îmi voi dezactiva conturile de pe toate platformele de socializare. Sper că acest lucru se va întâmpla în curând', afirma Henry. Fostul atacant, în vârstă de 43 de ani, a demisionat la sfârşitul lui februarie din postul de antrenor al echipei canadiene Montreal Impact. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel