Data publicării:

Fotbal: Antrenorul Edi Iordănescu spune că la Gaz Metan echipa trebuie reconstruită de la zero

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Sport
WhatsApp
Antrenorul echipei de fotbal Gaz Metan Mediaş, Edward Iordănescu, spune că echipa pentru noul sezon competiţional va trebui practic reconstruită de la zero în condiţiile în care au plecat 10-12 jucători şi au sosit până acum doar doi.

Tehnicianul a menţionat că numărul redus de jucători pe care-i are în prezent la dispoziţie va afecta şi perioada de pregătire din presezon, care nu se va putea efectua la capacitatea maximă şi la nivelul de complexitate stabilit.

Suntem în faza perioadei precompetiţionale, o perioadă complexă, destul de scurtă în viziunea mea, dar trebuie să ne adaptăm şi să reuşim să o parcurgem aşa cum trebuie cu toate etapele ei, să reuşim să ne atingem obiectivele specifice, iar când vom debuta în competiţie să o facem cât mai bine. Sunt şi lucruri pozitive şi lucruri mai puţin pozitive în activitatea noastră. Fac referire un pic şi la sezonul care tocmai s-a încheiat, am încheiat într-o anumită formulă în care eu îmi doream în linii mari să rămânem ancoraţi şi mă refer în special la nucleul de jucători. Aţi văzut că echipa avea o anumită exprimare, nu întâmplător a reuşit să producă şi această performanţă pentru club, să câştige play-out-ul, dar vorbeam de o echipă care avea o anumită identitate, avea anumite automatisme, repere, avea un joc consistent, o exprimare bună şi eficientă în acelaşi timp. Rezultatele bune au venit pe fondul unui joc bun şi Gazul a arătat că era echipa care îşi domina în linii mari adversarul, avea iniţiativa, crea ocazii, era echipa mai productivă, am marcat goluri multe, am primit goluri puţine, asta însemna o muncă în spate. Toate acestea au făcut să ajungem la un anumit nivel, care în momentul de faţă este pus sub semnul întrebării ca urmare a plecării masive de jucători, 11 până în acest moment, cei mai mulţi care se regăseau în formula de start. Asta înseamnă o echipă nouă, o provocare imensă pentru că timpul este foarte scurt, iar noi trebuie să punem în loc. Din punctul meu de vedere este o durere importantă pentru că aveam împreună cu echipa şase luni şi se consolidaseră lucrurile, ori în condiţiile în care trebuie să aduci 10-12 jucători, însemnând şi cantitate dar şi calitate, asta înseamnă practic o muncă luată de la zero', a spus Iordănescu, marţi, într-o conferinţă de presă.

În mai puţin de o lună se reia campionatul în Liga 1, iar de la Mediaş a plecat o echipă întreagă. Andre Micael, Bradley Diallo, Sorin Buşu, Sebastian Mailat, Pedro Mendes, Luis Aurelio, David Caiado, Mario Rondon şi Yazalde Pinto, jucători aflaţi la final de contract sau împrumutaţi de la alte echipe. De asemenea, Antoni Ivanov este în litigiu cu clubul, iar situaţia lui urmează sa fie clarificată în perioada imediat următoare. În ceea ce îl priveşte pe Darius Olaru, acesta s-a transferat la FCSB, dar va mai rămâne la Mediaş. Potrivit lui Iordănescu, latura pozitivă este că din punct de vedere administrativ-juridic clubul face paşi mari pentru a ieşi de sub umbrela insolvenţei, aspect care va aduce liniştea necesară în cadrul grupării.

Vorbim despre reconstrucţia echipei, s-a făcut în vara trecută, din păcate lucrurile trebuie luate de la capăt acum. Şi eu am avut în anumite momente acest impuls de a condamna anumite lucruri. În vară au fost securizaţi jucători, au fost aduşi jucători de calitate, însă din cauza situaţiei juridice a clubului, conducerea nu a putut să le facă contracte pe 2-3 ani, fiind foarte multe riscuri la mijloc şi multe cazuri imposibile din punct de vedere juridic. Era riscul de a te încărca cu salarii importante şi de a te lega de nişte jucători existând apoi posibilitatea nefericită de retrogradare, clubul să piardă controlul financiar, iar atunci din insolvenţă să intri în faliment. Asta a fost principalul motiv pentru care contractele nu s-au făcut de maniera de a asigura continuitatea. Eu am venit în iarnă şi au fost mai multe apariţii publice ale mele în care am semnalat această problemă şi am spus că nu este normal să ai 13-14 jucători care intraseră în ultimele luni de contract, pentru că erau vulnerabili din toate punctele de vedere. Am început o campanie importantă de a securiza jucătorii. Din nefericire a venit acel impas de două luni şi jumătate de blocaj financiar şi asta a îngreunat foarte tare situaţia, a arătat antrenorul. Tehnicianul a precizat că în prezent echipa s-a reunit cu 14 jucători din care şase de la academie. Vedem câţi vor rămâne în circuitul primei echipe. Vrem să stimulăm un pic şi echipa a doua şi pepiniera proprie. Începe o muncă extraordinară în sensul în care trebuie să reuşim să găsim jucători. Eu am avut vacanţă teoretic, practic toată vacanţa am căutat jucători, am contactat jucători, am găsit doi, dar 8-9 cel puţin trebuie să mai găsim pentru a avea o formulă completă. Din fericire este o chestie de săptămâni până ieşim din insolvenţă, asta este cel mai important lucru. Atâta timp cât clubul este încă în această perioadă, ne limitează posibilităţile şi negocierile de a aduce jucători de calitate, care să semneze contracte bune şi să asigure un anumit ciclu pentru echipă, jucători care să vină pentru 2-3 ani de zile, să asigure o continuitate aici. La noi plaja de selecţie se limitează foarte tare câtă vreme avem un plafon salarial nu foarte ridicat, nu putem da bani la semnătură aşa cum se practică în general, nu putem plăti comisioane la agenţi. Orice jucător străin solicită bani la semnătură, iar agenţii ca să-i aducă solicită comisioane. Piaţa din România este extrem de redusă pentru că sunt puţini jucători care sunt liberi şi care merită interes. Eu am vorbit cu vreo 20 de jucători, iar cei din competiţia noastră aveau deja 4-5 oferte de la alte echipe. Încercăm să nu ne pierdem entuziasmul şi energia, să alegem bine, dar ne presează timpul, a spus Edi Iordănescu.

El a subliniat că în astfel de condiţii perioada de pregătire îşi schimbă caracteristicile. Am început procesul de pregătire deja de sâmbătă, joi plecăm în cantonamentul din Spania, au loc vizite medicale, din nefericire aceste lucruri le facem cu jumătăţi de măsură pentru că lipsind 9-10 jucători de care am mai avea nevoie, perioada de pregătire îşi schimbă caracteristicile, nu poţi lucra în condiţii normale, în regim de joc adevărat, pentru că nu avem jucători. Încercăm să ne descurcăm cum putem, sper să vină în perioada următoare. În pregătiri e greu să arzi etape, dar compromitem şi pregătirea propriu-zisă a jucătorilor pe care-i avem. Eu asigur suporterii că facem tot ce putem pentru a aduce jucători, nu-mi doresc să aducem doar la număr, prefer să accept această situaţie total ingrată pentru mine decât să ne grăbim de a aduce jucători doar pentru a completa lotul. Ne trebuie cel puţin 8-9 jucători pe care să-i aducem şi să-i şi integrăm, a arătat tehnicianul, menţionând că aceasta este o mare provocare pentru el. Pentru mine esteo provocare imensă, am nevoie de toţi cei care susţin echipa, cer răbdare şi încredere de la suporteri, a afirmat Iordănescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel