Fostul șef al Băncii Europene de Investiții, anchetat de Parchetul European. Acuzațiile grave care-l vizează
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
 Werner Hoyer, fostul președinte al Băncii Europene de Investiții (BEI), este anchetat de Parchetul European. 

Werner Hoyer este vizat de acuzații corupție și abuz de influență, precum și pentru deturnare de fonduri UE, despre care acesta, în vârstă de 72 de ani, a spus că sunt "absurde", potrivit Reuters.

Parchetul European, care instrumentează cazurile de utilizare abuzivă a fondurilor UE, a anunțat luni ancheta, precizând că instituția de creditare a UE a acceptat cererea sa de ridicare a imunității pentru doi dintre foștii săi angajați și de percheziție a birourilor sale. Hoyer, care a condus banca între 2012 și 2023, a făcut o declarație prin intermediul avocaților săi că este unul dintre subiecții anchetei.

"Acuzațiile împotriva mea sunt de-a dreptul absurde și nefondate", a declarat Hoyer, adăugând că a cooperat pe deplin cu ancheta și că a cerut BEI să facă același lucru.

El a declarat că a fost vorba de o anchetă privind compensațiile bănești plătite unui alt angajat al BEI, pe care le-a semnat în calitate de președinte, în urma "unei recomandări din partea departamentului responsabil și a Secretarului General al BEI".

"Vom coopera pe deplin cu Parchetul European"

Un purtător de cuvânt al BEI a declarat: "Vom coopera pe deplin cu Parchetul European în această chestiune, după cum este necesar", dar că nu poate comenta investigațiile externe în curs. BEI are un bilanț de peste 500 de miliarde de euro (536,35 miliarde de dolari) și împrumută aproximativ 80 de miliarde de euro pe an, ceea ce o face cel mai mare creditor multilateral pentru dezvoltare din lume.

În cei peste zece ani petrecuți la banca din Luxemburg, Hoyer, fost ministru adjunct german al afacerilor externe, a condus o schimbare majoră în direcția energiei regenerabile și a altor împrumuturi benefice din punct de vedere social.

Biroul procurorului a declarat că suspiciunile care au declanșat ancheta i-au fost inițial raportate de Oficiul European de Luptă Antifraudă. Acesta a adăugat că nu vor fi făcute publice alte detalii pentru moment, pentru a nu periclita rezultatul anchetei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel