Fostul Secretar General al NATO: Trebuie să se definească condițiile pentru alăturarea Ucrainei la summitul din acestă vară
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @user20248055
FOTO: Freepik @user20248055
NATO ar trebui să invite Ucraina să se alăture la Summitul NATO din acestă vară, în Washington, SUA, a declarat fostul Secretar General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a informat Radio Europa Liberă/Radio Libertate (RFE/RL).

Rasmussen conduce grupul internațional de lucru privind securitatea și integrarea euro-atlantică a Ucrainei.

"Ar trebui să instruim Consiliul NATO-Ucraina să definească condițiile specifice care trebuie îndeplinite pentru ca Ucraina să adere la NATO", a spus el.

"Aceasta nu este echivalentul aderării Ucrainei la NATO peste noapte, dar este o invitație de a începe negocierile de aderare."

Argumentul conform căruia Ucraina nu poate fi invitată în NATO în timp ce războiul cu Rusia continuă ar trebui respins, deoarece contribuie doar la prelungirea războiului, a spus el.

"Dacă acceptați acest argument, practic îi veți oferi lui Putin un stimulent să continue războiul pentru a evita aderarea Ucrainei la NATO", a spus el.

"De aceea trebuie să rupem acest argument. Prin urmare, cred că invitația de a începe negocierile de aderare în acest mod va deschide calea către pace."

El a recomandat, de asemenea, încă două propuneri partenerilor Ucrainei:

Să elimine toate restricțiile privind furnizarea de arme și Să creeze un sistem de apărare antiaeriană pe teritoriul NATO de-a lungul granițelor Ucrainei pentru a doborî rachetele și dronele rusești.

Summitul NATO din Washington


NATO va ține al 7-lea summit aniversar din 9-11 iulie în Washington, DC.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat în ianuarie că speră la două decizii în urma summit-ului: transferul de noi sisteme de apărare antiaeriană și pași concreți către aderarea Ucrainei la NATO.

Ultimul summit NATO a avut loc în perioada 11-12 iulie 2023 la Vilnius, Lituania. Liderii celor 31 de membri NATO, precum și delegațiile din Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Australia, Ucraina și Suedia, au participat.

"Ucraina va deveni membru NATO fără un MAP (Plan de Acțiune pentru Aderare - n.red.) și va primi o invitație atunci când aliații vor fi de acord și 'condițiile vor fi îndeplinite'", a spus Secretarul NATO, Jens Stoltenberg, pe 11 iulie.

În același timp, Stoltenberg a spus că își exprimă îndoieli că Ucraina va fi invitată să adere la NATO la summitul din această vară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel