Fostul premier francez Manuel Valls a pierdut primăria Barcelonei
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Manuel Valls a pierdut primăria
Manuel Valls a pierdut primăria
Fostul premier francez intenţiona "să câştige primăria" oraşului său natal Barcelona, după eşuarea ambiţiilor sale prezidenţiale în 2017, în Franţa, însă a înregistrat un eşec duminică, clasându-se abia pe poziţia a patra în alegerile municipale, informează luni AFP.

Cu circa 13% din voturi, potrivit rezultatelor definitive, Manuel Valls, 56 de ani, a fost devansat cu mult de candidatul partidului secesionist Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), Ernest Maragall (circa 21%) şi de primăriţa stângii radicale aflată la sfârşit de mandat Ada Colau (aproape 21%).

"Lista mea (...) este departe de aşteptările noastre şi aşteptările mele", a recunoscut fostul premier socialist francez (2014-2016), susţinut la Barcelona de partidul liberal antisecesionist Ciudadanos.

Această candidatură în alegerile municipale într-o mare metropolă, după o carieră politică de prim-plan într-o altă ţară, era inedită în Uniunea Europeană (UE), unde, potrivit Tratatului de la Maastricht, orice cetăţean se poate prezenta în alegeri locale într-o altă ţară decât cea natală.

Ernest Maragall, 76 de ani, ar urma să devină primul primar secesionist al celui de-al doilea oraş al Spaniei, după restabilirea democraţiei în Spania la finalul dictaturii franchiste.

Născut la Barcelona în august 1962, Manuel Valls a fost crescut la Paris de un tată catalan - pictorul Xavier Valls - şi o mamă italo-elveţiană, apoi a fost naturalizat francez la vârsta de 20 de ani.

După ce a eşuat în alegerile primare socialiste pentru prezidenţialele din 2017 din Franţa şi după ralierea sa cu Emmanuel Macron, Manuel Valls a decis să schimbe orizontul şi să se lanseze într-o campanie de partea cealaltă a munţilor Pirinei.

Formând un cuplu cu Susana Gallardo, bogata moştenitoare a unei societăţi farmaceutice catalane, Manuel Valls a promis că "indiferent ce se va întâmpla" el va rămâne la Barcelona, unde locul lui va fi de acum încolo în rândurile opoziţiei în cadrul consiliului municipal. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel