Fostul premier egiptean Sherif Ismail a murit
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Fostul premier egiptean Sherif Ismail a murit / Foto: Pixabay
Fostul premier egiptean Sherif Ismail a murit / Foto: Pixabay
Fostul premier egiptean Sherif Ismail a încetat din viață.

Fostul premier egiptean Sherif Ismail, care a deţinut funcţia în timpul primului mandat al preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi, din 2015 până în 2018, a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 67 de ani, a anunţat preşedinţia egipteană, relatează Agerpres, citând AFP.

"Deplâng cu profundă tristeţe un om virtuos printre cei mai buni din Egipt (...) Dr. Sherif Ismail", a scris preşedintele egiptean pe Facebook.

Sherif Ismail "şi-a asumat" responsabilităţile "în cele mai dificile circumstanţe şi momente", a adăugat el.

Fostul premier a supervizat reforme economice dificile din 2016, legate în special de un împrumut de 12 miliarde de dolari (circa 11 miliarde de euro) de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Sherif Ismail a demisionat în 2018, când preşedintele Sisi şi-a început al doilea mandat. Mostafa al-Madbouly i-a succedat şi de atunci el a supervizat reformele economice.

Detalii despre cariera lui Sherif Ismail

Sherif Ismail a ocupat posturi de conducere la firme de petrochimie și gaze naturale administrate de stat. A fost vicepreședinte executiv și apoi președinte al holdingului egiptean pentru petrochimie (ECHEM), care a fost înființată în 2002.  Apoi a fost numit președinte al companiei egiptene de gaze naturale (EGAS), scrie Wikipedia.

Apoi a lucrat ca director general al holdingului petrolier de stat, Ganoub El Wadi Petroleum Holding Company (GANOPE) și a devenit președinte al companiei.  El a fost numit ministru al petrolului și resurselor minerale la 16 iulie 2013, ca parte a cabinetului interimar condus de Hazem Al Beblawi. L-a înlocuit pe Sherif Hassan Haddara în post. Ismail a fost numit prim-ministru la 12 septembrie 2015.

La 5 iunie 2018, Ismail și-a prezentat demisia președintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi. Cu toate acestea, el a continuat să servească ca prim-ministru în calitate de interlocutor. La două zile după ce Ismail și-a prezentat demisia, Sisi l-a numit pe Moustafa Madbouly, ministrul locuințelor și utilităților urbane, să-i succedă ca prim-ministru.

După plecarea sa din funcția de prim-ministru, a fost raportat la 9 iunie 2018 că Ismail a fost nominalizat pentru a servi ca asistent principal al lui Sisi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel