Fostul premier britanic Boris Johnson, vizită surpriză la Kiev. „Veți câștiga, îi veți scoate pe ruși din țara voastră”
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Facebook Boris Johnson
Foto: Facebook Boris Johnson
Boris Johnson s-a dus neanunțat la Kiev să se întâlnească cu președintele Volodimir Zelenski.

Fostul premier britanic Boris Johnson a efectuat duminică, la Kiev, o vizită-surpriză, întâlnindu-se cu preşedintele Volodimir Zelenski şi promiţând că Marea Britanie "va fi lângă Ucraina atâta timp cât va fi nevoie". Johnson, care a renunţat la mandat în septembrie, pe fondul unor serii de scandaluri, era premier când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut şi a căutat să poziţioneze Londra drept principalul aliat al Kievului în Occident, potrivit Rador.

În timpul călătoriei sale, Johnson a vizitat Borodianka şi Bucha, suburbiile capitalei ucrainene care au devenit în Occident simbolul atrocităţilor comise de forţele ruse când s-au îndreptat spre Kiev în prima fază a invaziei, înainte de a fi respinse.

Veți câștiga, asigură Johnson

"Pot să vă spun că Regatul Unit va rămâne lângă Ucraina atât timp cât va fi nevoie", i-a spus Johnson primarului din Bucha. "Veţi câştiga, îi veţi scoate pe toţi ruşii din ţara voastră, şi vom fi acolo pe termen lung. Şi vom dori, de asemenea, să vă ajutăm să reconstruiţi", a declarat Johnson.

Boris Johnson a respins sugestiile potrivit cărora activitatea sa în Ucraina ar putea fi considerată că ar submina-o pe cea a premierului britanic Rusni Sunak. În timpul mandatului de premier, Johnson a vizitat Kievul de mai multe ori şi l-a sunat frecvent pe Zelenski. Pe măsură ce a fost implicat în scandaluri din Marea Britanie, a câştigat o popularitate larg răspândită în Ucraina, unde a devenit cunoscut sub numele de "Boris Johnsoniuk".

Prăjituri numite după Johnson, murale stradale cu chipul său

Cafenelele au numit prăjituri după numele său în Kiev, iar portretul său a devenit tema artei stradale. În Bucha, Johnson şi-a făcut selfie-uri cu localnici şi a depus flori în memoria victimelor războiului. A vizitat o biserică pentru a vedea o expoziţie şi a semnat, pentru un preot, ediţia ucraineană a cărţii sale despre Winston Churchill.

În Borodyanka, a traversat străzi de pe lângă blocuri rezidenţiale ruinate. Guvernatorul regional al Kievului, Oleksi Kuleba, care l-a însoţit, a declarat că 162 de locuitori au fost ucişi în timpul ocupaţiei ruse de o lună a oraşului, anul trecut. Kuleba a spus că aproximativ 60% dintre rezidenţi s-au întors de atunci.

La Kiev, Johnson a fost întâmpinat personal de Zelenski şi de mai mulţi înalţi oficiali, inclusiv de ministrul de Externe şi şeful cancelariei prezidenţiale, care s-au aliniat într-o curte din apropierea administraţiei prezidenţiale, în centrul oraşului. Săptămâna trecută, Marea Britanie a anunţat că va furniza Ucrainei 14 tancuri de tip Challenger 2 şi alte arme grele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel