Data publicării:

Fostul opozant rus Alexei Navalny ar fi fost ucis prin otrăvire - The Insider

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află în articol mai multe despre moartea lui Alexei Navalny, fost lider al opoziției ruse.

CITEȘTE ȘI: Răzbunarea hackerilor pentru Alexey Navalny. O bază de date cu informații despre circa 800.000 de deținuți ar fi furată de la ruși

Fostul lider al opoziției ruse Alexei Navalny a prezentat semne de otrăvire înainte de moartea sa în închisoare, la începutul acestui an, a relatat luni publicația The Insider, citând documente oficiale nepublicate care au fost divulgate publicației independente de investigații.

Navalny, considerat de mult timp principalul opozant politic al președintelui rus Vladimir Putin, a murit într-o închisoare din Arctica în februarie, fiind invocate cauze naturale pentru moartea sa subită. Autoritățile ruse au fost însă neconvingătoare în ceea ce privește versiunea lor cu privire la modul în care Navalny a murit în închisoare. Susținătorii săi au acuzat Kremlinul că l-a ucis, chiar dacă autoritățile ruse au furnizat relatări selective ale morții sale.

Comitetul rus de anchetă care a analizat cauza morții lui Navalny a concluzionat în cele din urmă că aceasta „nu a fost de natură criminală” și s-a datorat unor „boli combinate”. 

Documentele obținute de The Insider sugerează că referirile la simptomele lui Navalny au fost eliminate, a declarat publicația.

Simptome de otrăvire

O versiune anterioară a documentelor, semnată de anchetatorul rus Alexander Varapaev, consemna faptul că Navalny a suferit simptome despre care experții medicali au spus că erau în concordanță cu otrăvirea, potrivit raportului. 

„Condamnatul A.A. Navalny s-a întins pe podea și a început să se plângă de dureri acute în zona abdominală; a început să ejecteze în mod reflex conținutul stomacului, a avut convulsii și și-a pierdut cunoștința, fapt care a fost raportat imediat personalului medical al penitenciarului”, se arată într-un document privind cazul care a însoțit decizia comisiei de anchetă. 

Cu toate acestea, într-o versiune finală ulterioară a documentului, toate referirile la dureri abdominale, vărsături și convulsii au fost eliminate, potrivit The Insider.

„Aceasta confirmă faptul că ele însele (n.r. autoritățile ruse) consideră că a existat ceva acolo pe care nu au vrut să îl arate. Dacă acelea ar fi fost simptome normale, atunci de ce nu le-ar fi lăsat?”, a declarat Roman Dobrokhotov, redactor-șef al The Insider, la emisiunea în limbă rusă ”Breakfast Show”, difuzată luni.

Versiunea finală a documentului

Publicația rusă a obținut, de asemenea, un inventar al „obiectelor confiscate” luate de la locul morții lui Navalny, inclusiv „mostre de vomă”, despre care o primă versiune a documentului spune că au fost prezentate pentru examinare - deși în versiunea finală a documentului nu s-a raportat oficial nicio vomă, potrivit sursei citate.

Acesta nu ar fi fost primul atac cu otravă împotriva lui Navalny. Acesta a intrat în comă în august 2020, după ce a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Novichok, în ceea ce susținătorii săi au afirmat că a fost o încercare de a-l ucide sponsorizată de stat.

Navalny a supraviețuit și, după un tratament în Germania, s-a întors în Rusia în 2021, unde a fost imediat arestat și a rămas după gratii până la moartea sa, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel