Data publicării:

Fostul oficial al Vaticanului, Angelo Becciu, condamnat la cinci ani și jumătate în scandalul de corupție. Becciu: Papa Francisc m-ar fi vrut mort

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Fostul secretar de stat adjunct al Papei, Angelo Becciu, alături de alte nouă persoane au fost găsiți vinovați în cel mai mare scandal de corupție financiară de la Vatican.

Cardinalul Angelo Becciu, angajații Vaticanului și doi brokeri italieni din afara s-au numărat printre cei 10 inculpați descriși de procurorii Vaticanului drept „actori într-un sistem prădător și lucrativ putred”.

Becciu, cel mai înalt oficial al bisericii din Vatican care a fost acuzat de infracțiuni financiare, a fost condamnat sâmbătă la cinci ani și șase luni de închisoare.

Acuzațiile împotriva inculpaților au inclus delapidarea, corupția, abuzul în serviciu, frauda, ​​manipularea martorilor și extorcarea – procesul învârtindu-se mai ales în jurul unei clădiri de lux din Chelsea.

Becciu a fost șeful de cabinet al Papei, fiind un diplomat cheie între 2011 și 2018.

Procesul de doi ani, condus de președintele juriului și fostul procuror anti-mafia Giuseppe Pignatone, s-a concentrat pe gestionarea fondurilor secretariatului de stat și vânzarea unei proprietăți de pe Sloane Avenue din Londra, plătită cu fonduri de donații.

Becciu a intentat un proces pentru defăimare împotriva domnului Coccia, susținând că reputația sa ruinată i-a eliminat șansele de a deveni papă

Fostul showroom Harrods a fost cumpărat pentru 350 de milioane de euro (300 de milioane de lire sterline), în timp ce valoarea reală a fost de doar 210 de milioane de euro (180 de milioane de lire sterline). Acordul imobiliar greșit a fraudat Vaticanul și a provocat o pierdere de 140 de milioane de euro (120 de milioane de lire sterline).

Această anchetă de referință a scos la iveală disfuncția financiară a Vaticanului și a fost considerată un indiciu al dorinței Papei Francisc de a remedia gestionarea defectuoasă a banilor.

Jurnalistul italian Massimiliano Coccia, care a descoperit primul scandalul care l-a determinat pe Papa Francisc să-l concedieze pe Becciu în 2020, a declarat pentru Sky News că acesta este un verdict fără precedent în istoria Vaticanului.

Becciu a intentat un proces pentru defăimare împotriva domnului Coccia, susținând că reputația sa ruinată i-a eliminat șansele de a deveni papă.

Cu toate acestea, o instanță civilă italiană a respins-o recent. Becciu a fost apoi obligat să plătească cheltuielile de judecată ale lui Coccia.

De asemenea, Becciu este cercetat pentru conspirație pentru a comite infracțiuni în legătură cu o cooperativă socială condusă de fratele său în Sardinia.

Potrivit mesajelor interceptate de poliția din Italia Guardia di Finanza, Becciu le-a spus familiei sale într-o conversație că Papa Francisc l-a vrut mort cu câteva zile înainte de începerea acestui proces, conform Skynews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel