Fostul fotograf al lui Alexei Navalnîi, condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la RODNAE Productions, Pexels
Fotografie de la RODNAE Productions, Pexels
Un tribunal din Rusia l-a condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare pe fostul fotograf al lui Alexei Navalnîi, cunoscut opozant rus. 

Un tribunal din oraşul Arhanghelsk, din Rusia, l-a condamnat la 2,5 ani de închisoare cu executare într-o închisoare deschisă, cu supraveghere minimă, pe Ruslan Ahmetşin, fostul operator şi fotograf al staff-ul disidentului rus Aleksei Navalnîi, relatează SOTA. Activistul a fost acuzat într-un dosar penal de reabilitarea nazismului.

Ahmetşin a primit, de asemenea, o interdicţie de trei ani de a administra site-uri pe internet. Termenul de şedere în arestul preventiv îi va fi calculat o zi pentru două zile efectuate. Procuratura a cerut trei ani de detenţie pentru Ahmetşin.

Ce probe au avut autorităţile

În luna martie, împotriva lui Ahmetşin a fost deschis un dosar penal conform articolului privind reabilitarea nazismului, din cauza mai multor postări făcute de el despre Ziua Victoriei pe reţelele de socializare. Într-una dintre aceste postări, activistul a scris că, în momentul de faţă, ziua de 9 mai în Rusia nu este considerată o zi de doliu, ci "un fel de mascaradă condusă de nişte birocraţi agresivi". Într-o altă postare, el a menţionat că Uniunea Sovietică şi Germania au fost aliate, doi ani, şi "au declanşat împreună cel de-Al Doilea Război Mondial".

Instanţa i-a ales o măsură de reţinere sub forma unei interdicţii asupra efectuării anumitor acţiuni. Iniţial nu a fost impusă nicio restricţie de circulaţie pentru el, dar, pe data de 9 mai, Ahmetşin a fost reţinut pe Aeroportul Domodedovo din Moscova, în timp ce încerca să urce la bordul unei aeronave cu destinaţia Erevan unde urma să efectueze un tratament. La cererea anchetei, instanţa a schimbat măsura preventivă cu măsura de plasare în arest pentru activist. Proiectul pentru drepturile omului "Sprijin pentru deţinuţii politici. Memorial" l-a declarat pe Ruslan Ahmetşin drept deţinut politic.

Ruslan Ahmetşin a fost tras în mod repetat la răspundere pentru activităţile sale de activist. În luna iunie 2021, tribunalul din Arhanghelsk l-a arestat pentru zece zile pentru comentariile făcute la o postare de pe reţeaua de socializare VKontakte despre rezultatele alegerilor din regiune. În luna martie, la domiciliile lui Ahmetşin şi a altor activişti din regiune au avut loc percheziţii într-un dosar cu privire la activitatea "organizaţiilor extremiste" ale lui Navalnîi.

Ahmetşin este martor în acest dosar. Toamna trecută, Navalnîi şi asociaţii săi, precum şi alţi activişti, au fost urmăriţi penal pentru constituirea unei comunităţi extremiste. În luna iunie 2021, Tribunalul din Moscova a recunoscut FBK, Fondul pentru protecţia drepturilor cetăţenilor şi staff-ul lui Aleksei Navalnîi, drept "organizaţii extremiste", scrie Rador. 

Dizidentul rus Alexei Navalnîi, din nou trimis la carceră. Este pentru a şasea oară de când este închis

Politicianul rus Aleksei Navalnîi, care ispăşeşte o pedeapsă în penitenciarul IK-6 din regiunea Vladimir, a fost trimis din nou într-o celulă de carceră, pentru a şasea oară în ultimele două luni, fiind plasat acolo începând din data de 10 octombrie. Potrivit reţelelor de socializare ale politicianului, motivul a fost refuzul lui Navalnîi de a spăla un gard al închisorii. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel