Fostul CEO al celei mai mari bănci falimentare din istorie prevede o nouă criză financiară pe modelul 2008
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
După aproape 13 ani de la criza financiară provocată de spargerea bulei imobiliare, o altă situație îngrijorătoare apare la orizont.

Conform CNN, sunt spusele lui Kerry Killinger, CEO al Washington Mutual din 1990 până în septembrie 2008. Acesta a fost dat afară de la bancă cu câteva săptămâni înainte de falimentul acesteia, după ce mai multe împrumuturi imobiliare au eșuat.

WaMu (Washington Mutual, n.r.) a fost una mai multe companii financiare care s-au prăbușit în criza financiară de deceniul trecut, însă valoarea de 300 miliarde dolari în active îi rezervă titlul de cea mai mare bancă prăbușită vreodată. JPMorgan Chase a cumpărat-o pentru doar 1,9 miliarde dolari.

Killinger a vorbit despre similitudinile dintre 2008 și 2021

În Statele Unite ale Americii, criza financiară din 2008 a dus la un val de măsuri federale care aveau ca scop să evite o nouă catastrofă de amploarea celei de acum 13 ani. Partea bună este că băncile de top nu mai sunt la fel de ușor de dărâmat ca atunci. „Băncile au acum o cotă de piață mai concentrată și sunt mult mai precaute. Însă, sănătatea industriei este în stare bună, veniturile sunt suficiente, iar supravegherea este puternică. Nu îmi faci griji aici”, a transmis Killinger, pentru CNN.

Chiar dacă imobiliarele și-au revenit, dobânzile au rămas 0%. Oamenii s-au îndreptat spre alte piețe...

După ce valoarea imobiliarelor a crescut din nou, Killinger se îngrijorează despre faptul că dobânzile de 0% au generat manii despre alte active, cum ar fi criptomonedele, token-urile non-fungibile (NFT), bursa de acțiuni alimentată de meme, etc.

„Bulele de astăzi sunt mai mari în mai multe categorii, nu doar în imobiliare. Politica federală de a da dobânzi mici a fost bună pentru revenirea din criză a fost bună, însă are și consecințe nedorite”, a transmis Killinger. „Economia continuă să se îmbunătățească. Este vremea ca federalii să înceteze cu pachetele de stimul și să permită creșterea dobânzilor la depozite bancare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel