Fostul căpitan al naţionalei ruse de fotbal condamnă invazia: Poate voi fi închis sau ucis
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Reacţiile împotriva acţiunilor decise de Vladimir Putin continuă să vină din Rusia.

Igor Denisov a criticat public invadarea Ucrainei de către trupele ruse, într-un interviu cu jurnalistul sportiv Nobel Arustamian, publicat pe YouTube, potrivit Moscow Times, Meduza şi alte mass-media ruse şi internaţionale.

„Pentru mine, acest război este o catastrofă, o groază totală”, a spus Denisov, în vârstă de 38 de ani. „Nu ştiu, poate voi fi închis sau ucis pentru aceste cuvinte, dar spun lucrurile aşa cum sunt”, a completat Denisov.

Fostul star de la Zenit St. Petersburg a mai spus că a realizat un videoclip, în primele zile ale războiului, în care i-a cerut lui Putin să oprească invazia şi a spus că este gata să îngenuncheze în faţa preşedintelui rus atâta timp cât acesta opreşte agresiunea.

Potrivit fostului fotbalist, mass-media la care se adresase a refuzat însă să publice videoclipul.

Igor Denisov are 54 de selecţii la naţionala Rusiei, adunate în perioada 2008-2016, notează Mediafax.

Lui Putin îi e frică de proteste. Rusia vrea să interzică mitingurile și marșurile în apropierea clădirilor guvernamentale

 La Duma de Stat a fost înaintat un proiect de lege care prevede interzicerea desfășurării adunărilor, mitingurilor, procesiilor, demonstrațiilor în gări, școli și în clădirile autorităților publice.

Inițiativa a fost publicată joi în baza de date a activității legislative a Camerei Parlamentului Rus. 

Autorii săi au fost un grup de deputați și senatori, printre care Andrey Klimov, Vladimir Dzhabarov, Vasily Piskarev, Andrey Lugovoi, notează Interfax.

Se propune prescrierea locurilor în care sunt interzise întâlnirile, mitingurile, marșurile și demonstrațiile. Acestea includ chiar și lăcașurile de cult, precum terenuri pe care se află acestea.

Vor fi stabilite suplimentar locuri în care sunt interzise întâlnirile, mitingurile, marșurile și demonstrațiile, în cazul tuturor spațiilor publice care prezintă caracteristici istorice și culturale.

Interdicția include, de asemenea, porturile, gările de tren și stațiile auto, pe lângă clădirile și teritoriile organizațiilor educaționale, medicale, organizațiilor de protecție socială și a populației, spațiile pentru copii, terenurile de sport, clădirile autorităților publice, precum și zonele imediat adiacente acestora.

Rușii somează Wikipedia să șteargă infomațiile despre invadarea Ucrainei

Fundația Wikimedia, compania-mamă a site-ului Wikipedia, a fost amendată cu echivalentul a 65.000 de dolari pentru că a refuzat să elimine ceea ce instanța de la Moscova a considerat a fi dezinformare, în articolele în limba rusă legate de invazia Ucrainei, pornită la data de 24 februarie, de către forțele ruse. Articolele în cauză includ sintagme precum „invazia rusă a Ucrainei”, „crimele de război în timpul invaziei ruse a Ucrainei”, „bombardarea spitalului din Mariupol”, „bombardarea Teatrului Mariupol” și „masacrul de la Bucha”. Compania susține că informațiile de pe pagini sunt „foarte corecte” și „verificate” și că decizia instanței vizează informații „vitale” într-un „timp de criză”.

„Această decizie implică faptul că cunoștințele bine bazate, verificate de pe Wikipedia, care sunt incompatibile cu conturile guvernului rus, constituie dezinformare”, a declarat Stephen LaPorte, consilier general asociat la Fundația Wikimedia, într-un comunicat luni.

„Guvernul vizează informații care sunt vitale pentru viața oamenilor într-o perioadă de criză”, a adăugat LaPorte. „Îndemnăm instanța să reconsidere decizia în favoarea drepturilor fiecăruia la acces, la cunoaștere și la libera exprimare”.

Curtea de la Moscova susține că informațiile de pe Wikipedia despre invazia Rusiei, pe care Kremlinul o numește „operațiune militară specială”, prezintă riscul dezordinei publice în masă în Rusia. Instanța a mai declarat că Fundația Wikimedia operează pe teritoriul Rusiei și este obligată să respecte legea rusă.

Fundația Wikimedia susține că guvernul rus care îi cere să elimine informațiile „constituie o încălcare a drepturilor omului” și a spus că țara nu are jurisdicție asupra companiei, care este disponibilă la nivel global în peste 300 de limbi.

„Nu am respectat niciun ordin de la guvernul rus până în prezent și vom continua să ne susținem misiunea de a furniza cunoştinţe gratuite lumii”, a spus Fundaţia Wikimedia, adăugând că guvernul rus va avea ocazia să răspundă la apel în săptămânile următoare, notează Washington Examiner.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel