Fostul cancelar austriac, Sebastian Kurz, găsit vinovat. Ne dădea lecții
A fost găsit vinovat fostul cancelar austriac Sebastian Kurz.
Un tribunal austriac l-a găsit pe Sebastian Kurz, fostul cancelar al țării, vinovat de declarații false în fața unui comitet parlamentar de anchetă, sigilând astfel o cădere dramatică din grații pentru fostul ”Wunderkind” pe care mulți îl vedeau odată ca viitorul conservatorismului european.
Judecătorul Michael Radasztics l-a condamnat pe Kurz, în vârstă de 37 de ani, la opt luni de închisoare cu suspendare pentru înșelarea sub jurământ a parlamentului în timpul unei anchete din 2020 asupra guvernului său. Fostul cancelar este probabil să facă apel împotriva condamnării, un proces care ar putea dura ani. Între timp, o revenire politică pentru Kurz, care este acum consultant în sectorul privat, este puțin probabilă.
Foto: Agerpres
Succesul lui Kurz, care a condus Partidului Popular Austriac la două victorii categorice în 2017 și 2019, a făcut ca marca populismului de dreapta pe care a inițiat-o să devină un model pentru partidele centriste de la Atena la Amsterdam, iar conservatorii din întreaga Europă încă încearcă să îi urmeze exemplul, conform POLITICO.
Ascensiunea ca într-un basm a austriacului, de la lider de tineret necunoscut la o stea politică internațională și cancelar la doar 30 de ani, s-a încheiat brusc în octombrie 2021, când a fost forțat să demisioneze în mijlocul unui val de acuzații de corupție.
Mărturie falsă
Procurorii l-au pus sub acuzare pe Kurz pentru mărturie falsă în fața parlamentului în timp ce depunea mărturie în fața unei comisii speciale care investiga dacă a jucat un rol în selectarea unui nou șef al companiei de stat cunoscută sub numele de ÖBAG.
Kurz a insistat că nu a făcut-o, dar schimburile private de mesaje dintre fostul cancelar, colaboratorii săi și alți asociați care au ieșit ulterior la iveală sugerau contrariul, potrivit rechizitoriului.
Deși ar fi fost de competența lui Kurz, în calitate de cancelar, să influențeze decizia, procurorii au declarat că dezvăluirea ar fi fost jenantă din punct de vedere politic și au susținut că acesta a oferit dovezi înșelătoare pentru a acoperi acest lucru.
Foto: Agerpres
Procurorii îl suspectează, de asemenea, că a folosit fonduri publice pentru a plăti pentru sondaje de opinie falsificate, deși încă nu a fost inculpat în acest caz. Kurz neagă orice abatere în acest caz.
De la demisia sa din funcția de cancelar, Kurz a fost consultant pentru investitorul din Silicon Valley, Peter Thiel, și a înființat o firmă de cibernetica în Israel alături de Shalev Hulio, cofondatorul companiei din spatele software-ului de spionaj Pegasus.
Condamnare de vineri îi va îngreuna probabil noua carieră, deoarece multe companii internaționale au reguli care interzic desfășurarea de afaceri cu infractori condamnați.
Sebastian Kurz în România
Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe Sebastian Kurz în 2019.
Vizita fostului cancelar a avut loc în contextul în care România a preluat de la Austria preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în data de 1 ianuarie 2019.
Sebastian Kurz a declarat atunci referitor la ordonanţa de urgenţă cu privire la măsurile fiscale din vremea aceea că nu-şi face griji pentru firmele austriece, dar că acestea ar putea să-şi strângă lucrurile şi să plece.
”Eu nu-mi fac griji pentru firmele austriece, deoarece ştiu ce firme austriece sunt aici în România şi au investit aici. Sunt firme mari, cum ar fi OMV sau Erste Bank, firme care lucrează în multe state, România este o parte mai mică a activităţii. Ar putea să-şi strângă lucrurile şi să plece, dar în mod cinstit nu-mi fac griji pentru aceste firme. Dacă e să-mi fac griji, mi-aş face griji pentru mediul economic românesc, pentru România ca mediu de investiţii, că de la anunţarea acestei idei înţeleg că s-au întâmplat lucruri la Bursa din România, s-au retras investitori”, a spus Kurz, la conferinţa comună cu preşedintele Klaus Iohannis.
Foto: Agerpres
Ne dădea lecții
”Anumite modalităţi de stabilire a impozitelor influenţează preţurile finale la consumatori, deci eu zic, dar depinde de cum va decide Guvernul, cum va decide Parlamentul, că dacă cineva vrea să se gândească la binele mediului economic, atunci ar trebui, ar fi util să se gândească la nişte măsuri care nu doar sună bine, dar să fie efective, să nu se ajungă ca, în finalul zilei, oamenii să nu-şi mai permită nişte preţuri sau să nu se ajungă la pierderi de locuri de muncă pentru că unii din investitori au hotărât să strângă lucrurile şi să plece. Sau să nu se ajungă la situaţii în care, dacă cineva se gândeşte să investească în România, să se gândească de mai multe ori. România a avut o creştere economică foarte bună în ultimii ani, de 4 la sută, dar dificultăţi pentru oameni pot să apară”, a mai declarat fostul cancelarul austriac, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News