Fostă angajată a Casei Albe, "cea mai terifiantă mărturie despre acţiunile unui preşedinte în exerciţiu din întreaga istorie americană"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Donald J Trump
Facebook Donald J Trump
Cassidy Hutchinson, fostă angajată a Casei Albe, a vorbit despre acţiunile lui Donald Trump în timpul protestelor de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021. 

În timpul unei audieri surpriză din 6 ianuarie 2021 a Comisiei de anchetă, Cassidy Hutchinson, o fostă angajată a Casei Albe, a detaliat acţiunile iresponsabile ale preşedintelui în ziua insurecţiei. Dezvăluiri care s-ar putea dovedi periculoase din punct de vedere juridic pentru acesta din urmă.

"Ancheta Camerei Comunelor privind atacul Capitoliului mizase serios pe Cassidy Hutchinson. Marţi, aceasta din urmă şi-a ţinut promisiunea - şi chiar mai mult", afirmă "Politico" după ce această fostă angajată a Casei Albe a susţinut "ceea ce ar putea fi cea mai terifiantă mărturie despre acţiunile unui preşedinte în exerciţiu din întreaga istorie americană".

"The Nation" titrează astfel: "A fost o lovitură de stat şi Trump a intenţionat pe deplin să o îndeplinească", amintind într-o analiză dură cuvintele alesului republican rebel Adam Kinzinger, membru al comisiei: "Ce prezentăm noi aici poporului american ridică cu siguranţă implicarea preşedintelui la un nivel penal", scrie Rador.

La fel ca majoritatea comentatorilor, corespondentul "New York Times" la Washington, Carl Hulse, reţine mai întâi din această "mărturie directă, explozivă, cinematografică" momentul în care Cassidy Hutchinson, asistentă de multă vreme a şefului de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, "a portretizat un preşedinte turbat de furie", strigând la şoferul său de la Serviciul Secret, "Sunt nenorocitul de preşedinte al Statelor Unite, du-mă la Capitoliu chiar acum!" Acesta tocmai îi explicase că era imposibil să-i asigure siguranţa în mijlocul unei mulţimi înarmate. În faţa acestui refuz, Trump ar fi "încercat atunci să-i ia volanul", şi chiar să-l "sugrume", precizează cotidianul.

Patru "bombe" aruncate de fosta angajată: Trump ştia că protestatarii erau înarmaţi

"The Hill" enumeră alte patru "bombe" aruncate de tânăra de 26 de ani în timpul acestei audieri surpriză: Trump ştia că "susţinătorii săi erau înarmaţi şi nu îi păsa"; el credea că vicepreşedintele său Mike Pence "merita să fie spânzurat"; Mark Meadows şi Rudy Giuliani "au cerut să beneficieze de graţierea prezidenţială" după 6 ianuarie 2021; în fine, şeful statului a avut deseori "exploziile de furie" în timpul cărora s-a întâmplat să "îşi arunce farfuria de perete", lăsând acolo "urme de ketchup" pe care asistenţii săi le curăţau apoi.

Aceste dezvăluiri în mare parte inedite "ar putea avea consecinţe juridice extrem de problematice", potrivit unui avocat penal intervievat de Fox News. "Toate acestea [ar fi] destul de condamnatoare în faţa unui juriu penal", a spus Alex Little la postul de ştiri foarte conservator, care până acum a acordat puţină atenţie lucrărilor comisiei de anchetă.

De altfel, jurnalistul Bret Baier a dat frisoane în direct, calificând "mărturia sub jurământ" a d-nei Hutchinson ca fiind "foarte, foarte puternică", în comparaţie cu negările lui Trump "pe reţeaua lui Truth Social". Interlocutoarea sa a rămas fără cuvinte.

Trump a negat totul, susţinătorii săi o atacă pe Hutchinson

"The Atlantic" consideră că Hutchinson "a dat dovadă de un curaj excepţional", devenind efectiv "unul dintre cei mai mari apostaţi ai sectei Maga [Make America Great Again, "Să îi redăm Americii măreţia" - şi, având în vedere vârsta şi relativa lipsă de experienţă, ea nu va avea acces la aceleaşi resurse ca unii colaboratori ai lui Trump care s-au întors anterior împotriva lui". Jurnalistul precizează că ea "a devenit deja ţinta unor atacuri din partea fostului preşedinte şi a susţinătorilor săi".

De fapt, relatează "Washington Post", Donald Trump a "căutat imediat să minimalizeze afirmaţiile lui Cassidy Hutchinson", replicându-i pe Truth Social că "povestea sa falsă a fost întortocheată şi frauduloasă" şi că nu ar fi fost "niciodată posibil să facă ceva atât de ridicol" precum să încerce să ia volanul de la şoferul tău. Iar un comentator anonim, fan al fostului lider, a adăugat: "Şi chiar dacă ar spune adevărul, la naiba, care ar fi problema?"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel