Fost șef de la ministerul rus al Mediului, arestat în Krasnoyarsk. Cine este Oleg Mitvol, numit și "câinele de atac al Kremlinului"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Fost șef de la ministerul rus al Mediului, arestat în Krasnoyarsk. Cine este Oleg Mitvol, numit și "câinele de atac al Kremlinului" / Foto: Captură video Youtube NevexTV
Fost șef de la ministerul rus al Mediului, arestat în Krasnoyarsk. Cine este Oleg Mitvol, numit și "câinele de atac al Kremlinului" / Foto: Captură video Youtube NevexTV
Fostul șef adjunct al Rosprirodnadzor, Serviciul Federal de Supraveghere a Mediului, Tehnologic și Nuclear din Rusia, Oleg Mitvol, a fost arestat în Krasnoyarsk.

Tribunalul Districtual Central din Krasnoyarsk l-a arestat pe fostul șef adjunct al Rosprirodnadzor, fostul prefect al Districtului Administrativ de Nord al Moscovei, Oleg Mitvol.

„Este suspectat că a furat peste 900 de milioane de ruble a fost arestat pentru 1 lună și 17 zile”, a declarat o sursă informată pentru Interfax.

Anterior s-a aflat că fostul prefect al Districtului Administrativ de Nord al Moscovei și fostul șef adjunct al Rosprirodnadzor, Oleg Mitvol a fost reținuți pe aeroportul Vnukovo din Moscova.

"Mitvol a fost reținut la Vnukovo. Avocații cercetează acum situația", a declarat pentru Interfax o sursă apropiată lui.

Potrivit acestuia, Mitvol urma să zboare în străinătate, într-o vacanță. „Nu avea de gând să părăsească Federația Rusă”, a adăugat sursa.

Interlocutorul Interfax și-a exprimat speranța că „situația va fi rezolvată în curând”.

Cine este Oleg Mitvol

În perioada anilor 1997-2003 Mitvol a fost președintele ziarului Novye Izvestya. Deoarece magnatul presei Boris Berezovsky, proprietarul ziarului, a fugit din Rusia în Anflia, Mitvol a obținut de la el o cotă de 76% din ziar, dar Berezovski a continuat efectiv să sprijine ziarul financiar. Cu toate acestea, la 20 februarie 2003, Oleg Mitvol, invocând o decizie a unei ședințe a consiliului, ținută secret de jurnaliști, l-a acuzat pe directorul general al Novye Izvestiya Igor Golembiovsky de deturnare de fonduri și l-a concediat. Publicația a fost suspendată.

Berezovsky a susținut că mișcarea lui Mitvol a fost motivată politic deoarece ziarul se opunea președintelui Vladimir Putin și chiar în acea zi publicase un articol al lui Vladimir Pribylovsky despre presupusul cult al personalității lui Putin.

În aprilie 2004, Mitvol a fost numit șef adjunct al Serviciului Federal Rus pentru Supravegherea Resurselor Naturale. El a atras rapid atenția presei cu investigațiile privind infracțiunile de mediu. Una dintre celebrele campanii ale lui Mitvol a fost „Războiul Dacha”, împotriva vilelor luxoase care au fost construite ilegal în zona pădurii de pe malul râului Istra. Atunci a fost diisupă demolarea vilelor, ceea ce a generat proteste din partea proprietarilor.

Mitvol, numit și "câinele de atac al Kremlinului"

O altă activitate a lui Mitvol a fost despre mediul insulei Sakhalin din Pacific și posibila sa poluare de către companiile de colectare a petrolului. În septembrie 2006, el a amenințat că va revoca autorizația de mediu pentru proiectul de producție de petrol și gaze Sakhalin II al Royal Dutch Shell. Mitvol a fost cunoscut de unii din presa britanică drept "câinele de atac al Kremlinului", scrie Wikipedia.

La 14 decembrie 2006, Serghei Sai, șeful Serviciului, a încercat, dar nu a reușit să-l concedieze pe Mitvol din această funcție. A doua zi, Mitvol l-a adus pe avocatul londonez Mark Stephens pentru a iniția proceduri pentru conservarea Orientului Îndepărtat al Rusiei.

La 18 ianuarie 2008, și-a prezentat demisia din funcția de adjunct al șefului Rosprirodnadzor. Acest lucru a fost respins de ministrul Resurselor Naturale, Iuri Trutnev. După ceea ce pot fi numite mai multe încercări ale superiorilor săi de al demite, dar în aprilie 2009 Mitvol a demisionat din nou.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel