Fost șef al Serviciului de Permise Maramureș, trimis în judecată de DNA
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Fostul șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș (SPCRPCIV Maramureș), Viorel Andrei Donciu, în prezent aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

Viorel Andrei Donciu, inspector principal de poliție, la data faptelor șef al SPCRPCIV Maramureș, a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influență, acces ilegal la un sistem informatic, luare de mită în formă continuată (9 acte materiale) și delapidare în formă continuată (32 acte materiale). El se află în prezent în arest preventiv.

Alături de Donciu au fost trimiși în judecată și Adrian Nicolae Filip, la data faptelor consilier județean în cadrul Consiliului Județean Maramureș, acuzat de trafic de influență și instigare la acces ilegal la un sistem informatic, precum și Vasile Ionuț Belea, la data faptelor comisar șef de poliție, șeful Biroului I Drumuri Naționale și Europene, acuzat de dare de mită.

În rechizitoriu, procurorii DNA susțin că în 4 februarie 2021, Viorel-Andrei Donciu ar fi cumpărat influența lui Adrian-Nicolae Filip, pe care acesta pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât Donciu să fie desemnat în continuare în aceeași funcție, de șef al SPCRPCIV Maramureș, întrucât numirea lui urma să expire în data de 15 februarie 2021.

„În schimbul menținerii sale în funcție, inculpatul Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe inculpatul Filip Adrian-Nicolae la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, precum și cu îndeplinirea oricăror alte atribuții de serviciu pe care ofițerul de poliție le are potrivit funcției, în interesul personal al consilierului județean sau în interesul altor persoane”, arată DNA.

La data de 1 februarie 2021, la instigarea inculpatului Adrian-Nicolae Filip, Viorel-Andrei Donciu ar fi accesat fără drept baza de date pentru Evidența Persoanelor a Ministerului Afacerilor Interne, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura în proprietatea unei societăți comerciale.

De asemenea, procurorii au probe că în data de 10 februarie 2021, Viorel-Andrei Donciu, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi primit suma de 100 de euro de la Vasile-Ionuț Belea pentru a înmatricula o remorcă.

„În contexte diferite, în perioada 9 - 25 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în aceeași calitate, ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto, pentru atribuirea unui număr provizoriu de înmatriculare ori pentru înmatricularea unor vehicule. În perioada decembrie 2020 - martie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi utilizat în interes personal 32 de bonuri de combustibil în valoare totală de 4.400 lei pentru alimentarea autovehiculelor pe care le conducea ori pentru a alimenta autovehiculele altor persoane apropiate. Bonurile de combustibil erau predate lunar de către Instituția Prefectului Județului Maramureș structurii conduse de inculpatul Donciu Viorel-Andrei pentru a fi folosite la alimentarea cu carburant a autoturismelor de serviciu”, mai spun procurorii DNA.

Prefectura Județului Maramureș s-a constituit parte civilă în cauză, raportat la infracțiunea de delapidare reținută în sarcina lui Viorel-Andrei Donciu.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 1.875 euro identificată cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la inculpatul Donciu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel