Fost președinte de țară, în comă indusă după un AVC
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Erkan  Utu, Pexels
Fotografie de la Erkan Utu, Pexels
Un fost preşedinte se află în comă indusă, după un atac cerebral. 

Fostul preşedinte paraguayan Fernando Lugo se află într-o comă indusă după ce a suferit un atac cerebral, a anunţat miercuri un senator din partidul său, transmite Reuters.

Jorge Querey, care este de profesie medic, a spus că Lugo a fost spitalizat după un atac ischemic şi analizele preliminare arată că acesta a suferit răni "relativ minore" la nivelul creierului.

Rana "se poate mări sau poate scădea în dimensiune, nu ştim cum va evolua", le-a declarat Querey jurnaliştilor aflaţi în faţa spitalului.

În vârstă de 71 de ani, Fernando Lugo, care a fost preşedinte în perioada 2008 - 2012, este un fost episcop catolic care a devenit politician. În prezent, el este senator şi liderul coaliţiei de stânga Frente Guasu.

În timpul mandatului, Lugo a fost diagnosticat cu limfom Hodgkin, boală de care s-a vindecat după un tratament efectuat în Brazilia, scrie Agerpres. 

Cum recunoști când o persoană face, în fața ta, AVC, pentru a interveni rapid

În ultima vreme, atacul vascular cerebral nu mai este apanajul vârstelor înaintate. Apare la vârste din ce în ce mai mici, după cum a atras atenția și medicul Tudor Ciuhodaru. AVC-ul este a doua cazură de mortalitate după bolile cardiovasculare, conform acestuia. 

Accidentul vascular cerebral apare atunci când o parte din creier își pierde brusc alimentarea cu sânge, iar acea parte din organism controlată de zona cerebrală afectată de AVC nu mai funcționează. Un AVC este o urgență medicală, deoarece poate duce la deces sau invaliditate permanentă.

FORMULA FAST poate salva viața celui care face AVC

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că AVC-ul poate fi văzut, pentru a interveni imediat. 

”Formula FAST poate salva viața celui de lângă tine.

1. F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.

2. A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan brațele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos. 

3. S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele).

4. T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.” spunea medicul Tudor Ciuhodaru. 

Semnele unui AVC

Semnele și simptomele unui AVC apar, în general, rapid. Pleacă de la senzație de slăbiciune, amorțeli sai furmicătri la nivelul feței sau membrelor, probleme de vorbire sau de înlegerea cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizie, tulburări de comportament și pot merge până la comă și stop cardiorespirator, conform medicului. 

70% din persoanele care au suferit un AVC nu au știut ce li s-a întâmplat

El precizează că ”Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie să facă în astfel de situaţii. 70% dintre pacienţi nu au ştiut ce li s-a întâmplat şi mai puţin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.”

De ce fac oamenii AVC. Factorii de risc

”Printre factorii de risc se numără suprasolicitare, stresul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul și fumatul” a spus medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel