Fost manager Twitter, condamnat la 3 ani de închisoare pentru spionaj. Familia Regală saudită ar fi fost implicată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Kindel Media: Pexels
Fotografie de la Kindel Media: Pexels
Un fost manager Twitter Inc, acuzat de spionaj pentru Arabia Saudită, a fost condamnat miercuri la 3 ani şi jumătate de î nchisoare, potrivit procurorilor americani. 

Ahmad Abouammo a fost angajat la Twitter între 2013 și 2015, timp în care și-a folosit poziția de manager de parteneriate media pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord pentru a accesa informațiile personale ale utilizatorilor critici la adresa Guvernului saudit și le-a transmis oficialilor saudiţi, scrie Wionews.

Abouammo a fost găsit vinovat după ce a fost judecat de către un tribunal federal din San Francisco. Inițial, procurorii au cerut o pedeapsă  de 7 ani de închisoare, spunând că vor o ”sentință suficient de puternică pentru a-i descuraja pe alții din industria tehnologiei și a rețelelor sociale să vândă datele utilizatorilor vulnerabili”.

Se pare că Abouammo a primit cadou un ceas de 42.000 de dolari de la un oficial saudit, precum și două transferuri bancare de 100.000 de dolari începând din 2014. În schimb, el a căutat informații despre doi utilizatori Twitter, inclusiv numere de telefon și date de naștere. 

După ce a părăsit compania în 2015, Abouammo a continuat să încerce să acceseze Twitter pentru a verifica conturile saudite sau pentru a elimina postările evidențiate de Guvernul saudit, potrivit mărturiei unui agent FBI, la tribunalul din San Francisco.

O parte a rolului lui Abouammo la Twitter a fost de a supraveghea relațiile Twitter cu celebrități și jurnaliști din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord. În plus acesta ar fi transmis oficialilor saudiți date sensibile din sistemele companiei, ajutându-i pe aceștia să identifice și să localizeze diverși utilizatori Twitter pentru urmărire penală. 

Procurorii din acest caz au susținut că Bader Al-Asaker, un consilier apropiat al Prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, l-a recrutat pe Abouammo pentru a-și folosi cunoștințele din interior pentru a accesa conturile de Twitter și a dezgropa informații personale despre dizidenții saudiți.

Aceste conturi ar fi inclus @mujtahidd, un pseudonim pentru un agitator politic care a câștigat milioane de adepți pe Twitter în revoltele Primăverii Arabe, acuzând Familia Regală saudite de corupție și alte abateri.

Abouammo a fost, de asemenea, condamnat pentru fraudă electronică, spălare de bani și acuzat de conspirație.

Ali Alzabarah, un fost coleg cu Abouammo acuzat și el că a accesat conturi de Twitter în numele Arabiei Saudite, a părăsit SUA înainte de a fi inculpat.

Al-Asaker, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, dar nici Twitter nu se numără printre inculpați.

Compania Kingdom Holding din Arabia Saudită, care este deținută în proporție de 16,9% de fondul suveran al Arabiei Saudite, este al doilea cel mai mare investitor pe Twitter după preluarea companiei de către Elon Musk. 

Oficialii americani au în vedere o anchetă pentru a investiga dacă datele utilizatorilor pot fi compromise de persoane din Arabia Saudită. 

În apărare, avocații lui Abouammo au invocat problema lui de sănătate, problemele de familie și lipsa unor condamnări anterioare în timpul mandatului său de lucru la compania de social media. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel