Fost inginer Google, acuzat de furt de secrete de inteligență artificială în timp ce lucra pentru două companii chineze
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Linwei Ding, cunoscut și sub numele de Leon Ding, a fost pus în California sub patru capete de acuzare și arestat miercuri.

Cetățeanul chinez ar fi furat peste 500 de fișiere confidențiale.

Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 10 ani de închisoare și amenzi de 250.000 de dolari pentru fiecare acuzație.

Un avocat al lui Ding nu a putut fi identificat pentru a comenta cazul, a relatat presa locală.

Informațiile de care este acuzat că ar fi sustras se referă la infrastructura centrelor de date de supercalculatoare ale Google, care sunt folosite pentru a găzdui și a antrena modele de inteligență artificială.

Potrivit actului de acuzare, Ding a fost angajat de Google în 2019, iar printre responsabilitățile sale se număra dezvoltarea acestui software.

Acesta ar fi început să încarce informații stocate în rețeaua Google într-un cont personal în mai 2022. Aceste încărcări au continuat periodic timp de un an, se arată în rechizitoriu.

Între timp, el ar fi petrecut mai multe luni în China, lucrând pentru Beijing Rongshu Lianzhi Technology - o companie tehnologică nou înființată care l-a abordat. În rechizitoriu se spune că i s-a oferit 14.800 de dolari (11.620 de lire sterline) pe lună pentru a fi directorul de tehnologie al companiei.

De asemenea, se presupune că și-a înființat propria firmă de tehnologie, Shanghai Zhisuan Technology, care se axa pe inteligență artificială și învățare automată, și că s-a autoproclamat CEO.

BBC l-a contactat pe Rongshu, în timp ce Zhisuan nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Linwei Ding urmărea să se îmbogățească lucrând pe ascuns pentru companii care "căutau un avantaj în cursa tehnologică a inteligenței artificiale"

Procurorii susțin că Ding nu a informat niciodată Google despre activitatea sa pentru niciuna dintre aceste companii.

În rechizitoriu se precizează că acesta a depus o cerere la o organizație cu sediul în China pentru a ajuta la dezvoltarea acestei afaceri și că a prezentat-o la o conferință a investitorilor din China în noiembrie 2023.

În luna următoare, el a fost semnalat de Google că a încercat să încarce mai multe fișiere pe computerul său personal în timp ce se afla în China, dar Ding i-a spus investigatorului Google că a fost pentru a furniza dovezi că a lucrat pentru gigantul tehnologic.

Când s-a întors în SUA și fără știrea Google, Ding și-ar fi rezervat un bilet dus-întors de la San Francisco la Beijing, înainte de a demisiona la 26 decembrie.

Câteva zile mai târziu, Google a devenit din nou suspicios după ce a aflat despre acțiunile sale de la conferință și i-a suspendat accesul, căutând în istoricul activității sale pentru a descoperi încărcările neautorizate.

Purtătorul de cuvânt al Google, José Castañeda, a declarat că societatea dispune de "măsuri stricte de protecție pentru a preveni furtul informațiilor noastre comerciale confidențiale și al secretelor noastre comerciale", adăugând că societatea a alertat rapid autoritățile atunci când a găsit dovezi ale presupusei infracțiuni.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a spus miercuri, într-o declarație, că Linwei Ding urmărea să se îmbogățească lucrând pe ascuns pentru companii care "căutau un avantaj în cursa tehnologică a inteligenței artificiale".

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că presupusele acțiuni ale domnului Ding "sunt cea mai recentă ilustrare a ceea ce vor face companiile din China pentru a fura inovația americană".

SUA și China au fost angajate într-o luptă comercială acerbă în ultimii ani, ambele părți încercând să obțină un avantaj competitiv față de cealaltă parte.

În cadrul acestei dispute, ambele țări au impus tarife vamale pentru bunuri în valoare de sute de miliarde de dolari.

Relațiile comerciale s-au înrăutățit în timpul administrației Biden, cele două părți impunând noi bariere comerciale, inclusiv restricții asupra exporturilor de cipuri pentru computere, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel