Fost director în Pentagon: După război, Rusia va fi mai săracă, dar mai periculoasă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Matti, de la Pexels
Fotografie creată de Matti, de la Pexels
Kevin Ryan, general în rezervă şi fost director în cadrul Pentagon între 1998 şi 2000, avertizează că după ce se va încheia războiul din Ucraina, Rusia va rămâne o ţară mai săracă, dar cu siguranţă mai periculoasă. 

În perioada 1995-1996, generalul Kevin Ryan a fost şeful biroului din Moscova al Comisiei pentru Prizonierii de Război/Militarii Dispăruţi în Misiune, având drept scop căutarea americanilor dispăruţi în fostele state sovietice. Între 1998 şi 2000, Kevin Ryan a fost director regional pentru statele slave în cadrul Biroului Secretarului Apărării de la Pentagon, iar între 2001 şi 2003 a fost ataşat militar în Rusia.

"Sancţiunile masive venite din Vest îi rănesc pe preşedintele Putin şi regimul său. Putin a numit sancţiunile „un act de război”. Aş spune că războiul din Ucraina nu ameninţă existenţa regimului din Rusia, însă sancţiunile impuse de când a început războiul o fac.

Responsabilii militari şi politici ai Rusiei au subestimat extrem de mult situaţia din Ucraina atunci când au planificat războiul început acum mai bine de o lună. Armata rusă a fost capabilă să pună mâna pe părţi destul de mari din Ucraina, însă a fost incapabilă să distrugă forţele militare ale Ucrainei şi să înlăture liderii săi. Vladimir Putin va trebui să oprească mai devreme sau mai târziu războiul declanşat în Ucraina. Este posibil şi ca războiul să se termine peste câteva săptămâni", a declarat Kevin Ryan pentru Adevărul.

Unde a greşit Putin 

"Putin nu a ascultat de experţii militari competenţi. Experţi militari competenţi precum generalul Leonid Ivashov şi colonelul Mikhail Khodarenok au scris articole în presa din Rusia explicând de ce un război cu Ucraina ar fi o greşeală. Şi presupun că cei doi generali au fost, prin ceea ce au scris, în asentiment cu mulţi alţi ofiţeri care au înţeles, de asemenea, situaţia reală. Numai că Putin nu i-a ascultat. Şi nu ştiu care va fi viitorul lui Vladimir Putin după încheierea războiului.

Preşedintele Volodimir Zelenski şi naţiunea sa au arătat clar că democraţia şi libertatea sunt lucruri pentru care trebuie să te lupţi. Este extraordinar modul în care se apără poporul ucrainean. Şi alte ţări democratice s-au unit pentru a susţine Ucraina şi poporul său, ceea ce este absolut admirabil, este un exemplu de solidaritate la nivel internaţional. Democraţia va fi cu siguranţă mai puternică după acest război din Ucraina, nu una mai slabă", a mai explicat fostul director din Pentagon.

Rusia, "mai săracă, dar mai periculoasă"

"Impactul războiului din Ucraina asupra Rusiei va fi unul teribil. Economia ţării se va reduce mult. Armata rusă va pierde mult din capacităţile sale. Iar poporul rus îşi va pierde încrederea în actualul regim Putin/FSB. După ce se va termina războiul, Rusia va fi o naţiune mai săracă, însă în acelaşi timp şi una mai periculoasă, deoarece liderii săi vor fi nesiguri legat de ceea ce au de făcut", a concluzionat Kevin Ryan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel