Fost director CIA: SUA și aliații săi ar distruge trupele Rusiei dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Fost director CIA: SUA și aliații săi ar distruge trupele Rusiei dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina / Foto: Pixabay, de Geralt
Fost director CIA: SUA și aliații săi ar distruge trupele Rusiei dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina / Foto: Pixabay, de Geralt
Un fost director CIA susține că SUA ar distruge trupele Rusiei dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina.

SUA și aliații săi ar distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina și și-ar scufunda flota de la Marea Neagră dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare în țară, a avertizat duminică fostul director CIA și generalul în retragere David Petraeus, scrie The Guardian.

Petraeus a spus că nu a vorbit cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre răspunsul probabil al SUA la escaladarea nucleară din partea Rusiei, despre care oficialii administrației au spus că a fost comunicat în mod repetat Moscovei.

El a declarat pentru ABC News: "Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde conducând un efort NATO – unul colectiv – care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea, dar și fiecare navă din Marea Neagră".

Război între NATO și Rusia?

Avertismentul vine la câteva zile după ce Putin și-a exprimat opiniile pe care mulți le-au interpretat ca o amenințare a unui război mai amplu între Rusia și Occident. Întrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar aduce America și NATO în război, Petraeus a spus că nu ar fi o situație care să declanșeze articolul 5 al alianței, care cere o apărare colectivă. Asta pentru că Ucraina nu face parte din NATO. Cu toate acestea, un "răspuns al SUA și al NATO" ar fi în regulă, a spus Petraeus.

Petraeus a recunoscut că probabilitatea ca radiațiile să se extindă în țările NATO sub umbrela articolului 5 ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru NATO.

"Poate că poți face acest caz. Celălalt caz este că acest lucru este atât de oribil încât trebuie să existe un răspuns – nu poate rămâne fără răspuns", a mai spus el.

Cu toate acestea, Petraeus a adăugat: "Nu vrei să intri, din nou, într-o escaladare nucleară aici. Dar trebuie să arăți că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel".

Petraeus: Putin este disperat



Cu toate acestea, odată cu creșterea presiunii asupra lui Putin după victoriile Ucrainei în estul țării, în temeiul declarației de anexare de săptămâna trecută și a rezistenței la eforturile de mobilizare în Rusia, Petraeus a spus că liderul Moscovei este "disperat"

"Realitatea câmpului de luptă cu care se confruntă este, cred, ireversibilă. Fără mobilizare. nicio anexare; nici o amenințare nucleară, nu-l poate scoat, de fapt, din această situație.La un moment dat va trebui să existe o recunoaștere a acestui lucru. La un moment dat, va trebui să existe un fel de început de negocieri, așa cum a spus președintele Zelenski, va fi finalul final”, a mai spus fostul director CIA.

Dar, Petraeus a avertizat: "Situația se poate înrăutăți încă pentru Putin și pentru Rusia. Și chiar și utilizarea armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă nu va schimba deloc acest lucru". Totuși, a adăugat el: "Trebuie să luăm amenințarea în serios"

Opțiunile lui Putin



Senatorul Marco Rubio, membrul republican de rang al Comisiei de Relații Externe a Senatului, a declarat pentru CNN că Putin are două opțiuni: să stabilească linii defensive sau să se retragă și să piardă teritoriul.

Rubio a spus că crede că este "foarte posibil" ca Putin să lovească în punctele de distribuție a proviziilor venite din SUA și țările aliate. Senatorul a recunoscut amenințarea nucleară, dar a spus că majoritatea îngrijorărilor sunt legate de "un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO, de exemplu, care vizează aeroportul din Polonia sau alt punct de distribuție".

"NATO va trebui să răspundă. Cum va răspunde, cred că o mare parte va depinde de natura atacului și de amploarea acestuia. Cu siguranță, riscul este probabil mai mare astăzi decât în ​​urmă cu o lună. El poate lovi unul dintre aceste puncte logistice. Și acel punct logistic poate să nu fie în interiorul... Ucrainei. Pentru mine, aceasta este zona pe care mă concentrez cel mai mult, pentru că are un aspect tactic", a mai spus Rubio.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel