Fost comisar al ONU: Schimbările climatice necesită o soluţie feministă
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Femeile trebuie să participe activ la acţiunile împotriva schimbărilor climatice dacă dorim să limităm impactul mortal al unor dezastre precum inundaţiile, a declarat luni Mary Robinson, fosta preşedintă a Irlandei şi fost Înalt Comisar ONU pentru drepturile omului.

Robinson, care a fost, de asemenea, emisar ONU pentru schimbări climatice, a subliniat că, deşi femeile sunt cel mai sever afectate de dezastre, ele sunt rareori puse în centrul eforturilor de a-i proteja pe cei mai vulnerabili. Schimbările climatice sunt o problemă provocată de oameni şi necesită o soluţie feministă, a spus aceasta în cadrul unei întâlniri a experţilor pe probleme climatice, desfăşurată la Marshall Institute for Philanthropy and Entrepreneurship din Londra.

Feminismul nu înseamnă excluderea bărbaţilor, ci o atitudine mai inclusivă în ceea ce le priveşte pe femei, iar în acest caz, recunoaşterea rolului pe care îl au în găsirea unei soluţii la schimbările climatice, a adăugat Robinson. Femeile sunt vulnerabile în timpul unor catastrofe naturale de tipul cicloane, cutremure sau inundaţii, potrivit studiilor grupului de experţi ai organizaţiei britanice Overseas Development Institute.

Femeile, primele afectate de calamnități

În multe ţări în curs de dezvoltare, spre exemplu, femeile au un rol în producerea hranei, însă nu le este permis să administreze banii câştigaţi în urma vânzării recoltelor, a explicat Robinson. Lipsa accesului la resurse financiare le poate afecta negativ abilitatea de a face faţă fenomenelor meteorologice extreme, a completat fosta preşedintă a Irlandei pentru Thomson Reuters Foundation.

Femeile din lumea întreagă sunt... primele afectate de efectele schimbărilor climatice şi, deci, în prim-planul măsurilor împotriva acestor schimbări", a susţinut şi Natalie Samarasinghe, director executiv al Britain's United Nations Association. Ceea ce trebuie să facem noi - comunitatea internaţională - este să vorbim cu ele, să învăţăm din experienţa lor, să le sprijinim, să cântărim ceea ce ele cred că funcţionează cel mai bine în comunităţile din care fac parte, a spus aceasta în cadrul întâlnirii.

Robinson a fost preşedinta Irlandei în intervalul 1990-1997, după care a ocupat funcţia de Înalt Comisar ONU pentru drepturile omului, iar în prezent conduce o fundaţie în domeniul schimbărilor climatice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel