Forumul Industriilor de Apărare UE-Ucraina consolidează cooperarea între industria de apărare ucraineană și cea europeană
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Uniunea Europeană (pexels)
Uniunea Europeană (pexels)
Evenimentul, primul organizat de Uniunea Europeană (UE), a fost găzduit de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/Vicepreședintele Comisiei Europene (AR/VP) Josep Borrell și Comisarul European pentru Piața Internă Thierry Breton, împreună cu Ministrul Afacerilor Externe Dmytro Kuleba și Ministrul Industriilor Strategice al Ucrainei Oleksandr Kamyshin, cu sprijinul Președinției belgiene a Consiliului UE și a Asociației Industriilor Aerospatiale, de Securitate și de Apărare din Europa (ASD).

Forumul s-a concentrat pe consolidarea cooperării industriale de apărare între UE și Ucraina, în vederea furnizării de sprijin militar susținut Ucrainei, și pe termen lung, și pentru a aborda mai bine nevoile de apărare și industriale ucrainene. Au participat peste 400 de reprezentanți ai guvernelor, industriei de apărare a UE și a Ucrainei, asociațiilor industriale și țărilor și organizațiilor partenere cheie, precum și instituțiilor UE. A inclus o Conferință la Nivel Înalt și un segment de potrivire a afacerilor, care a oferit o platformă pentru cooperarea concretă între afaceri, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, se regăsește site-ul instituției.

"Forumul de astăzi este un pas cheie pentru consolidarea cooperării între industria de apărare ucraineană și cea a UE. Este crucial acum, dar și pentru nevoile noastre viitoare. Sunt convins că va apropia industria noastră de apărare, ne va permite să învățăm unii de la alții și va ajuta Ucraina să se apere împotriva războiului de agresiune al Rusiei. Aceasta ar putea dovedi a fi un factor de schimbare a jocului pentru viitor”, a declarat Înaltul Reprezentant/Vice-Președintele Josep Borrell.

"Angajamentul nostru față de Ucraina și ambiția noastră comună de a mobiliza industria europeană pentru a livra ceea ce este necesar sunt la fel de solide ca întotdeauna. Industriile de apărare europene trebuie să treacă în modul de economie de război. Obiectivul este de a produce mai repede, mai mult și împreună, pentru a continua să sprijinim Ucraina, acum și pe termen lung”, a zis și Comisarul pentru Piața Internă, Thierry Breton.

"Dacă vrem să menținem pacea în Europa, trebuie să trecem la o economie și industrie europeană în timp de război, chiar dacă aceasta sună paradoxal. Ceea ce putem face este să descurajăm Rusia agresivă, demonstrând că Europa are mijloacele de a se apăra. Un spațiu industrial de apărare comun ar ajuta la depășirea problemelor existente. Nicio țară nu poate ajuta Ucraina și proteja Europa pe cont propriu. Doar un efort colectiv poate”, a spus și Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Ministrul Industriilor Strategice al Ucrainei, Oleksandr Kamyshin, a declarat: "Ucraina este recunoscătoare pe vecie pentru tot sprijinul pe care UE și statele membre l-au oferit și continuă să îl ofere. În ultimul an, am îmbunătățit semnificativ și propriile noastre capacități - și ne propunem să le dezvoltăm în cooperare cu aliații noștri. Vedem industria noastră de apărare ca parte a bazei industriale de apărare a UE, contribuind la securitatea colectivă a statelor membre ale UE."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel