Data publicării:

Forumul de la Davos. Pentru prima dată se discută despre „sfârșitul erei globalizării”. Economist: Cred că există o recunoaștere că acea epocă se termină

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Elitele politice și de afaceri ale lumii s-au adunat la summitul anual de la Davos pentru a discuta despre „cooperarea într-o lume fragmentată”, războiul în Ucraina, criza climatică și tensiunile comerciale globale.

Alegeri prezidentiale 2024

Timp de o jumătate de secol, Forumul Economic Mondial din Alpii Elvețieni a reunit directori și factori de decizie politică care au promovat globalizarea, dar acest proces este văzut ca depășit pe măsură ce noi falii se adâncesc în întreaga lume.

Pandemia de Covid-19, ostilitatea tot mai mare dintre SUA și China și invazia Rusiei în Ucraina i-au determinat pe unii politicieni și experți să discute chiar despre „sfârșitul erei globalizării”.

Agenda întâlnirii din acest an reflectă această realitate sumbră.

"Fără îndoială că cea de-a 53-a întâlnire anuală a noastră de la Davos va avea loc în cel mai complex context geopolitic și geoeconomic din ultimele decenii. Sunt atât de multe în joc", a declarat Borge Brende, un fost ministru de externe norvegian, care este acum președintele reuniunii.

Cancelarul german Olaf Scholz și șeful ONU Antonio Guterres sunt printre cele mai proeminente figuri prezente la forum, alături de aproape 400 de miniștri și factori de decizie politică, 600 de directori generali și o serie de celebrități, inclusiv actorul Idris Elba.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi și el prezent, miercuri, prin videoconferință.

Deglobalizare sau re-globalizare

La sesiunile Forumului se va discuta dacă trăim în „deglobalizare sau re-globalizare”, se va discuta despre impactul tensiunilor comerciale și al perturbărilor lanțului de aprovizionare și despre criza costului vieții și încălzirea globală.

Pentru al doilea an consecutiv, Rusia nu va participa la Forum.

Karen Harris, economist la firma de consultanță Bain & Company, a spus că speranța că „ne vom întoarce la vechea normalitate, acest tip de lume globalizată” s-a stins.

„Cred că există o recunoaștere acum că acea eră se termină”, a adăugat el.

Lobby ucrainean

Conflictul din Ucraina și efectele sale în cascadă asupra politicilor globale de energie și apărare vor fi proeminente pe parcursul reuniunii, a cărei temă este „cooperarea într-o lume fragmentată”.

Subiectul va domina discuțiile marți și miercuri, când secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va fi pe scenă alături de președintele polonez Andrzej Duda.

Mai mulți miniștri, lideri militari și soldați ucraineni vor face parte din delegația Kievului, care se așteaptă să facă lobby pentru mai multe arme și sprijin financiar din partea Occidentului.

Schimbările climatice sunt, de asemenea, un subiect de top, organizatorii fiind dornici de discuții pentru a ajuta la pregătirea următoarei runde de discuții globale, COP28, care va avea loc în Emiratele Arabe Unite, țară producătoare de petrol, începând cu 30 noiembrie, conform France 24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel