Data publicării:

Forțele israeliene intensifică atacurile asupra orașului Rafah de la granița cu Gaza - Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Israelul a respins oferta SUA și a altor țări din Orient pentru a pune capăt conflictului. Hamas a fost inițial pozitiv în legătură cu acordul.

Forțele israeliene au bombardat zonele din orașul de la granița de sud, Rafah, unde mai mult de jumătate din populația Gazelor se adăpostește joi, în ziua de după ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu a respins o propunere de încheiere a războiului în enclava palestiniană. Netanyahu a spus miercuri despre condițiile propuse de Hamas pentru un armistițiu, care ar implica și eliberarea ostaticilor ținuți de grupul militant palestinian, că sunt "delirante" și a jurat să continue lupta, afirmând că victoria este aproape și la doar câteva luni distanță.

Respingerea a urmat unui efort intens diplomatic pentru a pune capăt conflictului de patru luni și jumătate înainte de o amenințare a altui atac israelian asupra lui Rafah, care acum găzduiește peste un milion de oameni, mulți dintre ei în corturi provizorii și lipsiți de hrană și medicamente. Organizațiile de ajutor au avertizat cu privire la o catastrofă umanitară în cazul în care Israelul  urmează  să intre în una dintre ultimele zone rămase ale Fâșiei Gaza pe care trupele sale nu le-au ocupat în timpul ofensivei terestre.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că intrarea în Rafah, la granița cu Egiptul, ar "agrava ceea ce este deja un coșmar umanitar cu consecințe regionale nespuse". Israel afirmă că ia măsuri pentru a evita victimele civile și acuză militanții Hamas că se ascund printre civili, inclusiv în adăposturile școlare și spitale, ceea ce duce la mai multe decese civile. Hamas a negat acest lucru.

Avioanele israeliene au bombardat zone din Rafah joi dimineața, au declarat locuitorii, ucigând cel puțin 11 persoane în urma unor atacuri asupra mai multor case. Tancurile au lovit și unele zone în estul Rafahului, intensificând temerile locuitorilor cu privire la un iminent asalt terestru. "Avem spatele la gardul (frontierei) și fața spre Mediterană. Încotro să mergem?", a spus Emad, în vârstă de 55 de ani, o persoană dislocată și tată a șase copii. "Nu există un loc în care să mergem. Un milion de oameni și mai mult de un milion își pun astăzi această întrebare: unde să mergem?" a declarat Emad pentru Reuters printr-o aplicație de chat.

Cu toate că Israelul a respins propunerea Hamas, sunt planificate mai multe discuții, iar secretarul de stat american, Antony Blinken, în cea de-a cincea sa vizită în regiune de la începutul războiului, a spus că vede posibilitatea unor negocieri suplimentare. Într-o conferință de presă nocturnă la un hotel din Tel Aviv miercuri, Blinken a declarat că elementele propunerii prezentate de Hamas conțineau "lucruri cu clar caracter de "non-starter"", fără a spune care sunt acestea. "Dar vedem loc pentru negocieri, pentru a vedea dacă putem ajunge la un acord. Asta intenționăm să facem", a spus el. O delegație a Hamas condusă de oficialul superior Khalil Al-Hayya a ajuns joi la Cairo pentru discuții de încetare a focului cu Egipt și Qatar, mediatorii în ultima încercare diplomatică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel