"Forţele invadatoare ruse ar ajunge pe frontiera cu România". Radu Tudor, după anunțul Maiei Sandu: Planul lui Putin a fost deja declanşat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Jurnalistul Radu Tudor a reacționat după anunțul Maiei Sandu.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a anunțat că Federația Rusă are  în desfășurare un plan de acțiuni pentru a înlătura conducerea aleasă  democratic de la Chișinău.

Vezi și: Maia Sandu anunță un plan al Rusiei de a înlătura conducerea de la  Chișinău. Bogdan Chirieac: Situația este gravă. Are parte de o atenție  specială din SUA

"Pe teritoriul R. Moldova, Rusia a declanşat un război hibrid extrem de puternic, cu toate componentele care vizează inclusiv răsturnarea puterii legitime politice din Republica Moldova. Ceea ce ne interesează pe noi este ca acest guvern şi acest președinte din R. Moldova să îşi poată păstra funcţiile, să poată păstra mecanismele democratice în Republica Moldova, pentru că, în caz contrar, forţele invadatoare ruse ar ajunge pe frontiera cu România, pe frontiera NATO şi sunt convins că Putin nu se va da în lături să amplifice acest război hibrid de care avem şi noi parte în România, la dimensiuni care pot fi dureroase pentru noi.

Aşadar, toate entităţile occidentale şi, în special, România trebuie să ajute cu informaţii, cu date care pot folosi la prevenirea alunecării Republicii Moldova spre un haos, spre o zonă extrem de periculoasă în care Rusia ar putea nu doar să domine din punct de vedere politic, ci şi să ameninţe din punct de vedere militar întreaga Europă", a spus Radu Tudor, la Antena 3.

"Planul lui Putin a fost deja declanşat"

Întrebat cât de greu va fi pentru Republica Moldova, în perioada următoare, să reziste şi cât de aproape ar putea fi planul lui Putin de a se înfăptui, jurnalistul a mai spus:

"Planul lui Putin a fost deja declanşat. Sunt mişcări de stradă, sunt operaţiuni care sunt specifice serviciilor de informații de la Moscova, sunt elemente care aparţin de structurile speciale ale Rusiei şi care acţionează de mult timp pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru această ţară este extrem de complicat, pentru că o ţară din teritoriu ei este ocupată militar ilegal de Rusia şi mă refer la Transnistria, pentru că foarte multe entităţi paravan şi foarte mulţi proxy ai Moscovei operează pe teritoriul Republicii Moldova. Această ţară este dependentă economic de ajutorul UE şi al României, drept pentru care situaţia lor este extrem de complicată şi doar cu un masiv sprijin occidental această ţară poate fi salvată să nu cadă în mâinile Rusiei şi să nu devină o a doua Ucraina".

Ce ar însemna sprijinul oferit de Occident

"UE ar trebui să facă ceea ce face şi în prezent: un sprijin financiar solid, un sprijin economic, energetic pentru a ajuta ca acest stat să nu se prăbuşească şi o consultanță militară şi de securitate care să îi permită acestei ţări să îşi contureze o apărare proprie. Noi ştim că armata Republicii Moldova este, mai de grabă, simbolică, mai ales din punct de vedere al dotării, dar rapid se pot lua nişte măsuri în aşa fel încât şi această țară să dispună de nişte capabilităţi, măcar să protejeze instituţiile fundamentale ale statului de la Chişinău", a spus Radu Tudor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel