Forțele belaruse au atacat o patrulă poloneză în zona de graniță. Varșovia acuză Moscova de „operațiune hibridă” împotriva Poloniei și NATO
Doi polițiști de frontieră din Polonia au fost atacați de soldați belaruși.
Doi polițiști polonezi au fost atacați, duminică, de soldații belaruși, care au aruncat cu pietre și alte obiecte către cei doi, a dezvăluit poliția de frontieră poloneză. Un ofițer al poliției de frontieră și un soldat al armatei poloneze au fost răniți în atac, iar un vehicul al poliției de frontieră a fost avariat.
Maiorul Katarzyna Zdanowicz, purtătorul de cuvânt al Unității Regionale de Grăniceri Podlaski, a povestit cum ofițerul de Grăniceri a fost lovit în braț, iar soldatul în genunchi, în timp ce caroseria vehiculului a fost avariată și unele geamuri au fost sparte.
Purtătorul de cuvânt al ministrului-coordonator al serviciilor speciale, Stanisław Żaryn, a abordat atacul asupra militarilor polonezi, spunând că regimul Lukașenko din Belarus desfășoară o „operațiune hibridă” împotriva Poloniei, care este „o parte a planului agresiv al Rusiei împotriva NATO”.
Unitatea Regională de Grăniceri din Regiunea Podlaski a informat că, în ultimele zile, numărul migranților reținuți pe tronsonul de frontieră cu Belarus oscilează între 40 și 120 zilnic. Anul acesta, ziua record a fost 21 martie, când poliția de frontieră poloneză a reținut în total 134 de persoane, inclusiv un grup mare de 40 de persoane în satul Narewka, scrie RMX.
Tragedia aviatică de la Smolensk: Kaczynski denunţă un atentat rus
Liderul partidului la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, acuză Rusia că se află în spatele tragediei aviatice de la Smolensk în care fratele său geamăn, preşedintele Lech Kaczynski, a murit în 2010, dând asigurări că va prezenta dovezi 'foarte curând', transmite AFP.
Accidentul, petrecut la 10 aprilie 2010, a făcut 96 de morţi, printre care preşedintele Kaczynski şi soţia sa, precum şi mai mulţi înalţi responsabili polonezi, care se mergeau în Rusia pentru a aduce un omagiu victimelor masacrului de la Katyn, în apropiere de Smolensk, din 1940.
Cauzele tragediei au făcut obiectul unor dezbateri politice aprinse în Polonia. Conservatorii au acuzat guvernul liberal de la acea dată de neglijenţă în pregătirea vizitei şi deficienţe în desfăşurarea anchetei. Rusia a respins asupra Poloniei întreaga responsabilitatea a prăbuşirii. Vorbind în faţa câtorva mii de persoane adunate în faţa palatului prezidenţial, Jaroslaw Kaczynski a afirmat că 'are un răspuns complet şi verificat de mai multe surse, inclusiv din străinătate' asupra cauzelor tragediei, fără să ofere detalii despre acestea. El a făcut cunoscut că elementele în cauză 'vor fi prezentate publicului foarte curând'.
Jaroslaw Kaczynski a recunoscut, însă, că mai este necesar să fie identificaţi 'cei care au luat decizia şi cei care au executat-o, aici în Polonia, dar mai ales în Rusia'. Întrebând 'cine beneficiază de pe urma crimei', el a evocat la politica fratelui său opusă intereselor Moscovei, atât în cursul conflictului ruso-georgian, cât şi în strategia de construire a conductelor de gaze pentru a evita Rusia.
În zilele care au urmat prăbuşirii, unii membri ai partidului conservator la putere Lege şi Justiţie (PiS) l-au acuzat pe Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru, că se află în spatele acestui 'atentat'. Referindu-se la agresiunea rusă în Ucraina, Jaroslaw Kaczynski a spus că 'post-comunismul în Rusia este la fel de criminal ca şi comunismul' (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News