Data actualizării:
Data publicării:

Forțele Aeriene Poloneze, activate la granița cu Ucraina

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Luni dimineața, avioanele poloneze și ale aliaților au fost activate pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Poloniei, în urma atacurilor lansate de Rusia asupra Ucrainei, scrie Reuters. 

Comandamentul Operațional al forțelor armate poloneze a confirmat această mobilizare într-un comunicat postat pe rețelele de socializare, precizând că operațiunile aeriene au fost intensificate în sud-estul țării.

„În partea de sud-est a Poloniei s-ar putea înregistra un nivel crescut de zgomot, ca urmare a demarării operațiunilor în spațiul nostru aerian de către avioanele poloneze și cele ale aliaților,” a transmis Comandamentul pe platforma de socializare X.

Zona de sud-est a Poloniei se învecinează direct cu Ucraina, iar măsurile luate subliniază importanța protejării granițelor NATO în contextul escaladării conflictului din regiune.

Atacuri masive asupra Kievului

În paralel, capitala Ucrainei, Kiev, a fost lovită de un val intens de rachete în primele ore ale zilei de luni. Conform autorităților ucrainene, resturile rachetelor doborâte au rănit cel puțin două persoane, au provocat incendii și au avariat mai multe clădiri și infrastructuri esențiale.

Administrația militară a orașului Kiev a informat, printr-un mesaj pe Telegram, că apărarea antiaeriană a reușit să distrugă peste 10 rachete de croazieră și aproape 10 rachete balistice. Înainte ca forțele aeriene ucrainene să declare cerul sigur, au fost emise alerte de raid aerian care au durat aproape două ore.

Printre pagubele înregistrate se numără avarierea parțială a unei centrale termice din cadrul unei uzine de apă din Kiev și intrarea unei stații de metrou, care servește și ca adăpost antiaerian, în districtul Sviatoșînskîi. Cu toate acestea, stația rămâne funcțională, a declarat primarul orașului, Vitali Kliciko, pe Telegram.

Sviatoșînskîi este cunoscut pentru numeroasele sale universități și școli. De asemenea, au fost raportate incendii care au cuprins mai multe autoturisme și o clădire nerezidențială din districtul Șevcenko, a adăugat Kliciko.

Serviciile de urgență au intervenit în diverse părți ale orașului, inclusiv în districtele Sviatoșînskîi, Holosiivskîi și Solomianskîi, unde resturile rachetelor doborâte au provocat daune suplimentare. Solomianskîi găzduiește principala gară a Kievului și aeroportul principal al orașului, iar Holosiivskîi, aflat în sud-vestul orașului, este o zonă istorică importantă.

Martori oculari din Kiev au raportat o serie de explozii puternice, atribuite activității unităților de apărare antiaeriană, unele dintre acestea având loc chiar în centrul orașului.

Aceste atacuri survin la o săptămână după ce Moscova a lansat un alt val masiv de peste 200 de rachete și drone asupra Ucrainei, ucigând șapte persoane și lovind infrastructuri energetice la nivel național, într-un atac considerat de Kiev drept „cel mai masiv” din timpul războiului.

Rusia continuă să nege că ar avea ca țintește civilii în acest război care durează de peste 30 de luni, declanșat de invazia Moscovei asupra vecinului său mai mic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel