Formula vaccinului AstraZeneca, furată de spionii ruși pentru vaccinul Sputnik
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Spionii ruși ar fi furat formula vaccinului Oxford/AstraZeneca Covid pentru a putea face vaccinul Sputnik. 

Spionii ruși "au furat formula vaccinului Oxford/AstraZeneca Covid, care a fost folosită pentru crearea vaccinului Sputnik, anunță publicația The Sun, scrie Mediafax. 

Serviciile de securitate spun că au dovada că unul dintre spionii lui Vladimir Putin a sustras datele. Vaccinul Sputnik al Rusiei folosește o tehnologie similară cu cea a vaccinului conceput de Oxford.

Serviciile, sigure că vaccinul rusesc este copiat

Serviciile de informații sunt acum sigure că vaccinul rusesc a fost copiat. Se pare că datele au fost furate de un agent străin. Anul trecut, serviciile au declarat că sunt "mai mult de 95%" sigure că hackeri sponsorizați de statul rus au vizat entitățile britanice, americane și canadiene care dezvoltau un vaccin Covid.

"Trăim într-o lume în care există o activitate de stat care încearcă să se angajeze în spionaj industrial și spionaj economic. Ne confruntăm cu amenințări de acest tip care sunt diferite, sunt mai sofisticate și sunt mai extinse decât au fost vreodată înainte. În mod constant există state străine care ar dori să pună mâna pe informații sensibile, inclusiv, uneori, pe secrete comerciale", a declarat ministrul de interne Damian Hinds.

Downing Street a refuzat să comenteze.

Rusia înregistrează un nou record de decese zilnice

Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record al deceselor cotidiene din cauza COVID-19, un val epidemic atribuit variantei Delta încă din vară pe fondul unei campanii de vaccinare foarte lente, relatează AFP, scrie Agerpres. 

Au fost înregistrate 968 de decese provocate de contaminarea cu COVID-19, potrivit bilanţului guvernamental. În ultimele zile, Rusia şi-a bătut de mai multe ori propriul record al deceselor cotidiene din această cauză.

Bilanţul guvernamental atinge oficial 215.453 de morţi, ceea ce face din Rusia ţara cea mai îndoliată din Europa şi a patra în lume din acest punct de vedere. Dar bilanţul real pare să fie mult mai mare, notează AFP.

Numărul de noi contaminări continuă să crească. Sâmbătă, Rusia a raportat 29.362 de cazuri, dintre care 6.001 la Moscova, de departe focarul epidemic cel mai grav din ţară. Nicio restricţie sanitară sau măsură de carantinare nu a fost totuşi anunţată, autorităţile afişând în continuare dorinţa de a menţine funcţională economia.

De la jumătatea lunii iunie, Rusia a fost lovită violent de varianta Delta, mult mai contagioasă. Epidemia se extinde din cauza unei campanii de vaccinare lente, a refuzului autorităţilor de a introduce măsuri sanitare mai stricte şi a slabei respectări a portului măştii de către populaţie. Potrivit cifrelor site-ului specializat Gogov, doar 30,7% dintre ruşi sunt complet vaccinaţi în prezent, în timp ce există mai multe vaccinuri naţionale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel