Forme de cancer, depistate prin analizarea respirației
Data publicării:
Autor: Cristina Alexandrescu
WhatsApp
Cercetători elvețieni au pus la punct un aparat portabil care poate 'repera rapid în respirație cancerul căilor respiratorii superioare - gât și gură, potrivit site-ul Școlii politehnice federale din Lausanne (EPEL, Elveția), menționat de 20minutes.ch.

'Testat pe pacienți, noul aparat, dotat cu senzori extrem de sensibili, funcționează la fel de bine cu un calculator și cu un telefon mobil, în cazul în care condițiile de testare sunt foarte riguroase', spun cercetătorii EPEL care au participat la proiect. Ei adaugă că dispozitivul este extrem de util mai ales pentru diagnosticarea timpurie a tumorilor, în contextul în care acestea sunt depistate de obicei târziu, 'făcând ca vindecarea să fie mai dificilă', scrie Agerpres.

Concret, aparatul este dotat cu senzori care analizează gazele prezente în respirație, știut fiind că 'celulele canceroase au un metabolism diferit de cel al celulelor sănătoase' și, prin urmare, produc 'substanțe diferite, atât în privința cantității, cât și a tipologiei'.

S-au efectuat teste pe persoane bolnave sau operate, iar rezultatele 'au demonstrat eficiența ridicată a senzorilor', încheie 20minutes.ch.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel