Fondurile aferente Politicii de Coeziune. Ciucă: Guvernul analizează măsuri de simplificare şi digitalizare
Guvernul analizează, în şedinţa de miercuri, un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează măsuri de simplificare şi digitalizare în vederea gestionării fondurilor europene aferente Politicii de Coeziune 2021 - 2027, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.
El a precizat că actul normativ va fi aprobat în şedinţa de săptămâna viitoare. Potrivit prim-ministrului, prin acest proiect vor putea fi integrate "toate lecţiile învăţate până în momentul de faţă" din derularea programelor cu fonduri europene. Sumele alocate pentru acest cadru multianual se ridică la 46 de miliarde de euro, a menţionat Ciucă.
"Avem astăzi pe ordinea de zi o ordonanţă de urgenţă pregătită la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care ne asigurăm că se realizează în practica de zi cu zi tocmai această transparenţă şi fluidizare, facilitare a accesări fondurilor şi implementării proiectelor, prin digitalizarea tuturor etapelor prin care se derulează un astfel de program şi să asigurăm un tratament de finanţare prin care să fim siguri că nediscriminarea este absolut garantată", a indicat premierul.
Nicolae Ciucă a amintit că la începutul săptămânii a discutat cu comisarii europeni Elisa Ferreira şi Nicolas Schmit, aflaţi în vizită în ţara noastră, despre modul în care România accesează fondurile de coeziune, dar şi despre încheierea cadrului multianual 2014 - 2020.
"La 31 decembrie, va trebui să prezentăm concret date despre angajamentul pe care ni l-am asumat, astfel încât la nivelul Guvernului să avem o absorbţie pe acest cadru financiar european de cel puţin 90%", a transmis prim-ministrul la începutul şedinţei Guvernului.
Conform acestuia, după aderarea la UE, România a absorbit 53 de miliarde de euro, dintre care peste 11 miliarde anul trecut, reprezentând aproximativ 20%. "Discuţiile au fost îndreptate în sensul în care s-a reuşit acumularea unei experienţe, realizarea unor proceduri care, desigur, au nevoie să fie adaptate şi aliniate cu prevederile europene. Să facem în aşa fel încât legislaţia naţională să permită acest mecanism de transparentizare, de flexibilizare, de digitalizare. (....) Este disponibilitate din partea Comisiei Europene. Cei doi comisari europeni şi-au exprimat disponibilitatea să putem să aliniem toate aceste proceduri, să menţinem dialogul foarte transparent", a explicat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News