Data actualizării:
Data publicării:

Fonduri pentru promovarea vinurilor și a cărnii. Bruxelles a respins propunerea

Autor: Elena Didila
WhatsApp
Propunerea de la Bruxelles de eliminare a fondurilor pentru promovarea vinurilor și a cărnii roșii a fost respinsă

Comisia Europeană a propus să excludă carnea, mezelurile, vinul și berea din finanțarea de promovare în cadrul reuniunii secțiunii de promovare a Comitetului pentru Organizarea Comună a Piețelor Agricole (Comitetul COM). Scopul a fost stabilirea de noi orientări privind finanțarea măsurilor de informare și promovare privind produsele agricole, atât pe piața internă, cât și în țările terțe.

”Propunerea prezentată de Comisia UE se înscrie într-o strategie de ansamblu care ar pune în pericol întregul sistem agroalimentar” a comentat Massimiliano Giansanti, președintele Confagricoltura, adăugând că „fondurile pentru promovare sunt și mai semnificative în această etapă în care , ca urmare a energiei scumpe și a inflației în creștere, are loc o scădere îngrijorătoare a consumului."" Demonizarea acestor produse coincide în mod clar cu propaganda tranziției la o dietă unică mondială, în care alimentele sintetice sunt candidate pentru înlocuirea naturii. unul. Nu putem accepta!", a subliniat Ettore Prandini, președintele Coldiretti.

Confagricoltura a reamintit că în prima jumătate a acestui an vânzările totale de vin în distribuție pe scară largă au scăzut cu peste 7,5% față de aceeași perioadă a anului 2021 și că pe primele trei piețe externe exporturile sectorului au scăzut cu peste 10 procente. puncte. Tendința de scădere a exporturilor este certificată și de cele mai recente date ale Comisiei UE privind comerțul exterior legat de agroalimentare: în iulie, exporturile statelor membre au crescut cu doar 2% în valoare anual, ceea ce înseamnă o contracție în termeni. de cantitate care devine serioasă într-un context economic de recesiune anunţată. 

Rezultatul a fost aplaudat și de alte organizații ale industriei vinicole italiene precum CIA - Fermierii Italieni, Copagri, Alliance of Italian Cooperatives, Unione Italiana Vini, Federdoc, Federvini și Assoenologi. Decizia a fost luată în contextul deliberărilor privind Programul anual de lucru 2023 pentru promovarea produselor agricole și alimentare. Comisia Europeană a intenționat să lege accesul la fondurile de promovare de criteriile stabilite de unele documente strategice, precum Ferma la furculiță și Planul comunitar de luptă împotriva Beca (Baterea cancerului), care avertizează cetățenii asupra consecințelor negative ale consumului excesiv. carne roșie și alcool.

Numeroase studii științifice leagă aceste alimente și băuturi de bolile cronice, cardiovasculare și de apariția cancerului. De aici și alegerea Bruxelles-ului de a încerca să reducă sau să elimine promovarea acestor produse agroalimentare. Italia a decis, în schimb, să sprijine în continuare fonduri pentru aceste sectoare, pentru a evita consecințele economice pentru producătorii de vin și alte băuturi alcoolice, precum și de carne roșie și derivate ale acesteia, cum ar fi mezelurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel