Fondul pentru mediu, buget. Ce se întâmplă cu restituirea taxei auto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Guvernul a aprobat rectificarea pozitivă a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2018 al Administraţiei Fondului pentru mediu cu suma de 714,7 milioane lei, bani care vor fi utilizaţi pentru suplimentarea mai multor proiecte şi programe finanţate din Fondul pentru mediu.

n şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată hotărârea pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 al Fondului de mediu şi al Administraţiei fondului pentru mediu rectificat. Aşadar, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2018 al Administraţiei Fondului pentru mediu a fost rectificat şi suma acordată în plus ca urmare a rectificării este de 714,7 milioane lei", a declarat Nelu Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că, astfel, Administraţia fondului pentru mediu va asigura resursele financiare pentru mai multe proiecte şi programe.

"Se asigură, astfel, alocarea de sume suplimentare unor programe finanţate din Fondul de mediu care s-au dovedit de succes. Mă refer aici la programul 'Rabla' care va fi suplimentat cu suma de 198 de milioane de lei, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice. Suma reprezintă echivalentul a 30.000 de prime de casare, ceea ce înseamnă că în acest an, în anul 2018, vom asigura aproximativ 50.000 de prime de casare, cu aproximativ 78% mai multe faţă de anul trecut şi aproape dublu faţă de anul 2016", a spus Barbu.

Finanţarea unor programe guvernamentale noi

"Anume, programul 'Rabla pentru electrocasnice' adresat persoanelor fizice pentru care au fost alocate credite de angajament în valoare totală de 20 de milioane de lei. Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, care va încuraja dezvoltarea infrastructurii pentru vehicule nepoluante prin amenajarea a aproximativ 1.200 de puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice. Pentru acest program bugetul alocat este de 92 de milioane de lei. Programul privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care vizează utilizarea de vehicule mai puţin poluante în transportul public local de persoane pentru care s-au alocat 460 de milioane de lei", a precizat Barbu.

El a precizat că vor fi finanţate şi două proiecte de mediu de importanţă naţională dedicate programului Centenar.

"Anume, 6 milioane de lei pentru programul privind finanţarea Centrului de Excelenţă NATO pentru protecţia mediului prin construirea unei clădiri verzi în sectorul rezidenţial şi 230 de milioane de lei pentru programul Centenarul luminii, privind instalarea de sisteme solare fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice", a declarat Barbu.

Restituirea taxei auto

"Suma necesară a fost suplimentată cu 0,5 miliarde de lei din excedentul anilor precedenţi, astfel este asigurată în prezent suma de 1,34 miliarde de lei", a spus Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai menţionat că pragul maxim de achiziţionare a autovehiculelor electrice de către autorităţile şi instituţiile publice prin programul Rabla + a fost mărită de la "18.000 la 35.000 de euro, contravaloare în lei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel