Fondatorul grupului Wagner admite că a intervenit în alegerile din SUA. Aliatul lui Putin promite că o va face din nou
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 07 noi 2022, 19:36
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Influentul om de afaceri rus Evgheni Prigojin, care are o legătură strânsă cu președintele Vladimir Putin și s-a confruntat cu sancțiuni de la Washington și țările europene, a recunoscut luni că a intervenit în alegerile din SUA.  

„Domnilor, ne-am amestecat, ne amestecăm și ne vom amesteca”, a declarat Prigojin, care a fost acuzat că conduce o „fabrică de troli” pentru a influența rezultatul voturilor în mai multe țări occidentale.

„Atent, precis, chirurgical, o facem, cum putem”, a glumit Prigozhin.

Prigozhin, în vârstă de 61 de ani, răspundea la o solicitare de a comenta un raport Bloomberg în care se spunea că Rusia se amesteca în alegerile intermediare din SUA.

Anunțul a fost publicat în ultima zi de campanie înainte de alegerile de la mijlocul mandatului, în ajunul alegerilor la mijlocul mandatului, care vor modela restul președinției lui Joe Biden – și ar putea deschide calea pentru o revenire la Casa Albă a lui Donald Trump.

În septembrie, Prigojin a confirmat că a fondat grupul de mercenari Wagner, ai cărui membri au fost în fruntea ofensivei Moscovei în Ucraina.

Anunțul de mare profil a fost interpretat de mulți analiști ca o dovadă că Prigojin ia în considerare un posibil rol politic în Rusia.

Serviciile SUA au penetrat Rusia la cel mai înalt nivel. Goșu: Ce s-a întâmplat înainte de invadarea Ucrainei, fără precedent în istorie

Pe 24 februarie 2022 Federația Rusă a declanșat cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, prin invadarea neprovocată la scară largă a Ucrainei, ceea ce avea să fie primul război de cucerire de după 1939 pe care bătrânul continent avea să-l vadă.

Remarcabil e că, înainte de începerea invaziei, SUA și Marea Britanie au atras atenția că Federația Rusă pregătește un atac major asupra Ucrainei.

Informații în acest sens au fost „scurse” în presă încă din ianuarie 2022.

Ulterior, cu doar câteva zile înainte de invadarea Ucrainei, lucru care părea de neconceput pentru majoritatea observatorilor, CIA și structurile militare ale americanilor au informat statele aliate că pe data de 16 februarie 2022 ar putea avea loc un atac masiv al Federației Ruse împotriva Ucrainei. 

În pofida faptului că la vremea respectivă anunțul americanilor a fost luat în derâdere, la doar câteva zile Rusia declanșa o invazie fără precedent în Ucraina, aruncând Europa într-o criză de securitate fără precedent după 1945.

În cadrul emisiunii săptămânale Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, într-o ediție recentă a emisiunii, profesorul Armand Goșu a amintit de cele întâmplate.

Armand Goșu, doctor în istoria Rusiei și unul din cei mai avizați experți pe spațiul ex-sovietic, a analizat datele oferite de americani înainte de invadarea Ucrianei și remarcă faptul că, fără precedent în istorie, americanii au o resursă umană exact în cel mai strâns cerc din interiorul Kremlinului.

US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Istoricul explică faptul că ceea ce pare o decizie irațională la Kremlin, anume invadarea Ucrainei, pentru Vladimir Putin a fost un calcul corect în condițiile în care acesta a fost făcut pe informații eronate furnizate de serviciile de informații ruse care au preferat să „spună sptăpânului ceea ce vrea să audă”.

Întrebat dacă crede că acum Putin are pe birou informațiile corecte în ceea ce privește desfășurarea așa-zisei „operațiuni militare speciale”, expertul remarcă:

„Nu știu. E imposibil. Nimeni nu știe. Sigur că la nivelul spionajului american și britanic se cunosc aceste lucruri. Ei au surse.

Există sursă umană undeva foarte sus (n.r. - la nivelul înalt al Kremlinului). Pentru că americanii și britanicii au știu de planurile și modificările planurilor rușilor. În discuțiile de la Kremlin participă doar câțiva oameni, dar serviciile occidentale au avut sursă internă. Ceea ce e fabulos. Nu s-a mai întâmplat în istorie așa ceva”, a precizat Armand Goșu, pentru DefenseRomania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?