Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, a fost arestat în Bahamas
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Autoritățile din Bahamas l-au arestat pe Sam Bankman-Fried, fondatorul și fostul CEO al schimbului de criptomonede FTX, după ce SUA au depus acuzații penale.  

Sam Bankman-Fried, fondatorul și fostul CEO al Bitcoin și al schimbului de criptomonede FTX, a fost arestat în Bahamas de autoritățile locale.

Arestarea a urmat primirii unei notificări oficiale din partea SUA, referitoare la depunerea unor acuzații penale împotriva lui Bankman, conform unei declarații a procurorului general al Bahamas. Probabil că va fi solicitată extrădarea lui în SUA, notează Nasdaq.

Poliția a informat că Bankman-Fried a fost arestat pentru „infracțiuni financiare” împotriva legilor din SUA și Bahamas.

Luna trecută, FTX a depus faliment în SUA, lăsând mulți utilizatori în imposibilitatea de a-și retrage fondurile.

Potrivit unui dosar în instanță, FTX le datora celor mai mari 50 de creditori ai săi aproape 3,1 miliarde de dolari luna trecută.

Nu este clar cât de mulți bani vor primi persoanele, la sfârșitul procedurii de faliment, deși mulți experți au avertizat că poate fi doar o mică parte din ceea ce au depus, scriu surse BBC.

Schimbul FTX a permis clienților să tranzacționeze bani obișnuiți pentru criptomonede precum Bitcoin.

Bankman-Fried a fost văzut odată ca o versiune tânără a legendarului investitor american Warren Buffett și, de curând, la sfârșitul lunii octombrie, avea o avere netă estimată la peste 15 miliarde de dolari.

Devenise bine cunoscut în Washington DC ca donator politic pentru prevenirea pandemiei și reglementarea pieței criptomonedelor.

SUA și Bahamas au un tratat de extrădare în vigoare din 1931, cu cea mai recentă iterație codificată în 1990. Deoarece Bankman-Fried nu a fost încă condamnat în Bahamas, procurorii americani au trebuit să obțină un mandat de arestare și să furnizeze suficiente dovezi.

Extrădarea este primul pas într-un proces care ar putea dura ani întregi. Având în vedere amploarea presupuselor crime ale lui Bankman-Fried, procurorii și autoritățile de reglementare vor urmări cazuri concurente în întreaga lume.

Procurorii ar putea argumenta că FTX și-a încălcat obligația fiduciară prin utilizarea fondurilor clienților pentru a stabiliza în mod artificial prețul monedei FTT (auto-emisă de companie), a spus Mariotti.

Intenția este, de asemenea, un factor în cazurile de fraudă, iar Bankman-Fried insistă că nu știa despre activități potențial frauduloase. El i-a spus lui Andrew Ross Sorkin de la CNBC la conferința New York Times DealBook că „nu a amestecat cu bună știință fonduri”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel