Data publicării:

Folosirea insecticidelor de uz veterinar la copii, un pericol mortal. Medicii avertizează: Pot fi afectați neurologic și cardiologic. De cele mai multe ori se înregistrează decesul

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik
Medicii pediatri din Iași atrag atenția cu privire la folosirea insecticidelor de uz veterinar la copii.

Un copil în vârstă de numai doi ani, din Suceava, a fost internat la Spitalul de Copiii Sf. Maria din Iași, după ce s-a intoxicat cu un insecticid de uz veterinar, acesta fiind unul dintre multe cazuri de intoxicare în rândul copiilor.

În acest context, medicii pediatri ieșeni atrag atenția că aceste intoxicații cu substanțe organofosforat folosite pentru uz veterinar pot pune în pericol viața copiilor și chiar a adulților și cer medicilor de familie din mediul rural să le explice pacienților lor aceste pericole.

”Atragem atenția populației să nu mai folosească substanțe insecticide care sunt de uz veterinar în folosul copiilor sau în folosul uman. Intoxicațiile produse de astfel de substanțe sunt extrem de grave. Pacienții pot fi afectați neurologic, cardiologic, fenomene pulmonare grave. De cele mai multe ori se înregistrează decesul.

De la începutul anului, comparativ cu anii anteriori, numărul copiilor intoxicați cu insecticide este mai mare. De la începutul anului am avut 30 de cazuri din toată zona Moldovei. Din punctul meu de vedere este o problemă de sănătate publică. Din păcate, educația sanitară la nivelul populației din mediul rural este redusă. Consider că trebuie să fie angrenați și medicii de familie în prezentarea acestor riscuri populației”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii ”Sf. Maria” Iași, dr. Cătălina Ionescu, citată de Agerpres.

Citește și: Patru fetițe, spălate de părinți cu substanțe toxice pe cap. Una dintre ele se află în stare gravă

Mai mulți copii din Bacău și Suceava, intoxicați cu insecticide

Apelul medicului a fost făcut în contextul în care mai mulți copii din județele Bacău și Suceava au fost internați pentru că s-au intoxicat cu insecticide organofosforat.

Potrivit sursei citate, de la Spitalul Bacău au fost transferate trei fetițe, în vârstă de 4, 7 și 9 ani, intoxicate pe cale cutanată cu insecticid organofosforat.

”Pacientele au primit încă de la Spitalul Bacău tratamentul specific acestei intoxicații, antidotul. La noi s-a continuat administrarea antidotului, prin perfuzare, decontaminare cutanată, tratament continuat ulterior în secția de terapie intensivă. Fetițele de 4 și 7 ani au o evoluție bună. În schimb, starea pacientei de 9 ani s-a agravat, necesitând protezarea căilor respiratorii. Pacienta a fost intubată, prognosticul fiind rezervat”, a precizat dr. Cătălina Ionescu.

Ea a menționat că în urmă cu 24 de ore la Spitalul pentru copiii ”Sf. Maria” Iași a fost adus din județul Suceava un copil în vârstă de 2 ani intoxicat cu substanță organofosforat.

”Pacientul a fost adus cu stare generală gravă. A fost intubat. Din fericire, evoluția sa este bună”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii ”Sf. Maria” Iași. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel