Data publicării:

Focul este „scăpat de sub control” în La Palma. Președintele le cere oamenilor să-și părăsească locuințele / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Sute de pompieri se luptă să țină sub control incendiile de pădure, în timp ce președintele Insulelor Canare îi roagă pe locuitori să-și părăsească locuințele.

Cel puțin 4.000 de persoane au fost evacuate în timp ce un incendiu de vegetație „a scăpat de sub control” pe insula spaniolă Canare La Palma, în timp ce Europa se luptă să facă față unui val de căldură, potrivit autorităților, scrie Al Jazeera.

Incendiul din La Palma a izbucnit la primele ore ale zilei de sâmbătă în El Pinar, o zonă împădurită din partea de nord a insulei. Incendiul a forțat evacuarea oamenilor din satele Puntagorda și din vecinătatea Tijarafe.

Zece unități aeriene și 300 de pompieri de la sol au încercat să aducă sub control incendiul de vegetație pe insulă, care face parte dintr-un arhipelag spaniol în largul coastei Africii de Vest.

Cel puțin 13 case au fost distruse pe măsură ce incendiul a avansat, iar acum acesta a afectat peste 4.650 de hectare (11.490 de acri) de teren, au declarat duminică autoritățile locale.

„Incendiul s-a extins foarte repede”, a declarat Fernando Clavijo, președintele Insulelor Canare. „Incendiul este scăpat de sub control”, a adăugat el.

Acesta a îndemnat locuitorii să fie responsabili și să țină seama de apelurile la evacuare, deoarece mulți nu au vrut să-și abandoneze casele.

Clavijo și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la posibilitatea de schimbare a vântului pe timp de noapte, spunând că acestea ar putea face operațiunea de evacuare mai periculoasă. El a spus că 10 avioane se luptă cu incendiul și că se așteaptă să sosească avioane care aruncă apă.

Primarul din Puntagorda, Vicente Rodriguez, a declarat pentru postul public spaniol RTVE că incendiul a început în limitele municipiului său. El a adăugat că zona a înregistrat precipitații sub medie în ultimii ani, la fel ca mari părți ale continentului afectat de secetă, din cauza schimbărilor climatice.

În Tenerife, un incendiu forestier care a izbucnit tot sâmbătă a forțat evacuarea a 50 de persoane și a distrus aproximativ 60 de hectare (148 de acri), au spus autoritățile.

Potrivit familiei regale spaniole, regele Felipe al VI-lea al Spaniei l-a sunat sâmbătă la Clavijo pentru a-și exprima sprijinul pentru locuitorii din La Palma.

Incendiul de pădure este prima criză naturală de pe insulă de la o erupție vulcanică din septembrie 2021 care a distrus peste 2.000 de clădiri și multe mii de oameni au fost forțați să-și părăsească casele când lava a început să se reverse din vulcanul Cumbre Vieja. Incendiul vine pe fondul unui val de căldură în sudul Europei.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel