Focar de tuberculoză la o grădiniță din Iași
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu
Medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași au identificat un focar de tuberculoză. Virusul a fost descoperit într-o grădiniță privată din apropierea municipiului.

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, Radu Crișan Dabija, a declarat că o anchetă este în curs de desfășurare. Atât spitalul cât și Direcţia de Sănătate Publică Iaşi împreună cu alte instituții se ocupă de identificarea sursei și reducerea focarului.

"În legătură cu focarul de tuberculoză identificat de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi la o unitate de învăţământ în regim privat din Iaşi, din datele oferite de coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Prevenire, Supravegherea şi Control al Tuberculozei, transmitem că ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare şi, împreună cu partenerii noştri de la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, colegii din Dispensarul TBC depun toate eforturile pentru a identifica şi reduce focarul de infecţie", a declarat Radu Crişan Dabija.

Managerul a mai adăugat faptul că tuberculoza este o boală extrem de contagioasă. Se transmite pe cale respiratorie și prin secrețiile tusei persoanei infectate care se află într-o încăpere insuficient ventilată.

"Pentru prevenirea infecţiei este necesar ca orice persoană care are simptome respiratorii ca tuse, secreţii nazale, strănut să poarte o mască de protecţie atunci când este în prezenţa altor persoane, mai ales în prezenţa copiilor. Să meargă la medicul pneumolog şi să se investigheze imediat ce aceste simptome apar. 

Totodată, igiena mâinilor şi a încăperilor, aerisirea frecventă şi evitarea aglomerării încăperilor sunt măsuri importante în reducerea riscului de infecţie. Este important să precizăm ca tuberculoza este şi, din păcate, rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică în România şi în judeţul Iaşi iar rolul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie reprezintă un pilon important în această luptă continuă cu tuberculoza", a subliniat dr. Radu Crişan Dabija.

"Educaţia sanitară, însă, rămâne una dintre cele mai importante coordonate pentru a preveni pe viitor aceste situaţii: vaccinarea BCG, controlul simptomelor şi consulturile preventive - acţiuni banale de medicină preventivă care nu primesc atenţie suficientă pe cât ar avea nevoie societatea noastră", a mai spus dr. Dabija, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel