FOAMETE și războaie pe hrană ca-n Evul Mediu. Avertisment de la vârful BNR: În România nu suntem complet feriți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto ilustrativ pixabay
foto ilustrativ pixabay
Trebuie să facem sacrificii pentru planetă dacă vrem ca-n următorii 30 sau 50 de ani să trăim o viață normală, nu un război pe hrană. 

”Sacrificii va trebui să facem cu toții, individual și ca grup, ca întreprinderi, ca state, pentru că producția și consumul, în parametri de acum, nu sunt sustenabili, prețurile la energie nu vor mai reveni niciodată la nivelurile scăzute de dinaintea pandemiei și nici n-ar fi de dorit să revină, dacă vrem ca planeta să mai fie locuibilă pe 30 sau 50 de ani. 

Ce se întâmplă dacă nu facem niciun sacrificiu și continuăm să trăim ca de obicei? În primul rând, foamete. Într-un scenariu de creștere a temperaturii cu 4 grade Celsius, ar crește zonele afectate de secetă și deșertificarea de la 15% din suprafața uscatului, cât este în prezent, la 45% din suprafața uscatului, ceea ce ar afecta o jumătate din populația globului.

Să ne gândim că nici în România nu suntem complet feriți de acest fenomen, care va crea mișcări mari de populație, războaie, pentru hrană, deci ca-n Evul Mediu.” a spus Valentin Lazea, economistul șef al BNR, conform unei înregistrări transmise de Antena 3, cu sursa Profitnews.

Acesta enumeră, printre sacrificii, renunțarea la carnea roșie, de porc sau de vită, știut fiind faptul că vitele sunt cel mai mare emitent de gaz metan, după cum a subliniat economistul BNR. 

Nu este primul avertiment alarmist care ne ridică semne de întrebare despre viitor. Profesorul Mircea Coșea avertiza, în cadrul unui interviu DCNews, cu privire la o criză alimentară în țara noastră: ”Producția agricolă va declanșa o criză alimentară importantă, peste 5-10 ani, care se va vedea nu prin producție, ci prin prețuri, care vor crește foarte mult, lucru care deja se vede în anumite zone și-n anumite perioade. În 2020-2021, prețurile agricole au crescut în permanență, prețurile agro-alimentare, incluzând aici și produsele din carne.” a spus profesorul Mircea Coșea, pentru DCNews. 

Vezi mai mult aici: EXCLUSIV  Urmează o criză alimentară. Prețurile vor EXPLODA. Coșea: ”Ideea” apărută în presa franceză. România, un pericol

Din afara țării, din Europa și nu numai, vin alte semnale de alarmă îngrijorătoare. 

Citește și: Blackout, ce urmează și de ce stocurile enorme sunt "o tâmpenie". CHIT complet, TREI lucruri pe care trebuie să le faci: Te poate omorî, efectiv!

Urmează o criză a APEI în România? ANAR avertizează: Impact major. Fenomene extreme cu efecte imediate

Austria, AVERTISMENT: Urmează un "Blackout", o pană de curent catastrofală la nivel european. Plănuiți-vă să petreceți acasă un concediu de 14 zile

Chinezii, îndemnați să facă rezerve de mâncare

Foametea afectează acum Madagascarul. Încălzirea globală este cauza

Aduino Mangoni, director adjunct al Programului Alimentar Mondial (PAM) în Madagascar, 30.000 de persoane suferă în prezent de foamete în jumătatea de sud a insulei, lovită de o secetă fără precedent de 40 de ani, şi peste 1,3 milioane de malnutriţie acută, a subliniat acesta prin videoconferinţă în timpul unui briefing ONU la Geneva, conform Agerpres. 

”Singura foamete legată de schimbările climatice de pe Terra”



Pentru responsabilul PAM, aceasta este prima foamete cauzată de încălzirea globală provocată de activităţile umane. Este, de asemenea, "singura foamete legată de schimbările climatice de pe Terra”, a insistat el, subliniind că episoadele de foamete care afectează în prezent Yemenul, Sudanul de Sud şi regiunea etiopiană Tigray sunt cauzate de conflicte.

"Situaţia este deosebit de îngrijorătoare", a subliniat el, descriind copiii "ajunşi piele şi os", pe care i-a întâlnit la un centru de nutriţie într-o deplasare recentă în cea mai afectată regiune a insulei. "Este sfâşietor", a adăugat el.

"Următoarea recoltă nu poate veni decât peste şase luni, iar situaţia va continua să se deterioreze până atunci", a avertizat el, amintind că 500.000 de copii suferă deja de malnutriţie, dintre care 110.000 de o formă gravă sau acută, fiind doar la un pas de moarte.

PAM are nevoie de 69 de milioane de dolari pentru a oferi ajutorul de urgenţă necesar în următoarele şase luni. În vârful sudic al insulei, 91% din populaţie trăieşte în sărăcie, iar seceta a distrus capacităţile de producţie agricolă şi piscicolă de care familiile depind pentru supravieţuire, arată un raport recent al Amnesty International.

Citește și: Fiice de vânzare. Afganii își vând fetele pentru a putea cumpăra mâncare (VIDEO)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel