Foamea de bani a primăriilor scoate medicii în stradă. Chiriile cabinetelor vor crește de 40 de ori
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
policlinica colentina
policlinica colentina

Departamentul de Achiziții al Primăriei Capitalei, cu voia Consiliului General, intenționează să crească de 40 de ori redevența pe care medicii din ambulator o plătesc pentru concesionarea cabinetelor. Cel mai rău vor suferi medicii specialiști, care au primit cabinetele din fostele policlinici, desființate după separarea de spitalele ce le patronau. Este posibil ca și medicii de familie să fie puși la plată.  Aceste spații au trecut în proprietatea comunității, dar nu au fost incluse în structura Administrației Spitalelor, care a făcut eforturi pentru sprijinirea unităților sanitare, devenind un model la scară națională. Rămase ale nimănui, aceste cabinete vor fi evaluate pe principii de piață, ba chiar vor fi speculate, la prețuri mai mari decât cele înregistrate de notariate. De exemplu, în zona fostei policlinici Panduri, unde se vând apartamentele cu 500 de euro metrul patrat, se va cere 900 de euro, inclusiv pentru spațiile comune, extrem de mari (holuri, scări). Medicii care nu pot cumpăra cabinetele vor plăti 300 de euro pe lună chirie, de la 300 de lei pe an cât plătesc în prezent. Decizia are nevoie doar de votul formal în Consiliu și se va aplica din luna februarie. Inițial se dorea perceperea unei redevențe de 60 de euro/mp/an.

Ministerul Sănătății asistă impasibil la distrugerea sistemului tampon dintre spitale și medicii de familie, o normare a domeniului fiind esențială, inclusiv pentru rezolvarea crizei de medici și evitarea supraaglomerării, în spitale. Dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor Specialiști, ne-a declarat că aceștia nu vor rezista la o creștere a cheltuielilor, fiind deciși să declanșeze acțiuni de protest, dacă nu se renunță la această măsură. ”Veniturile cabinetului abia dacă ating 1000 de euro lunar, din care trebuie să plătim salariile personalului și alte taxe, ne-a declarat dr. Alexandrescu. Practic, după creșterea nivelului redevenței, va trebui să aducem bani de acasă pentru a finanța Primăria. Se uită că activitatea noastră nu este una comercială, ci de interes public, principalii afectați fiind bucureștenii. Fie vor plăti ca la privat, fie vor merge în spitale, pentru numeroase afecțiuni pe care am putea să le tratăm cu costuri mai mici în ambulator. Cred că, de  data aceasta, medicii vor înțelege că li se amenință existența și vor reacționa  mai uniți ca de obicei ”. Cele mai mari policlinici  vizate de noua măsură sunt ”11iunie”, Panduri, Titan, Vitan.

Dacă în capitală se va reuși transferarea unei părți din costurile asistenței medicale către pacienți, este posibil ca toate primăriile să ia măsuri similare. De aceea, este nevoie ca Ministerul Sănătății să intervină la nivel național, reglementând situația.

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel