Foaia pentru care românii fac 2,5 milioane de drumuri anual. Ministrul Digitalizării, trimis la xerox! Este știrea momentului pentru românii care s-au săturat de ”copii la copii”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării/ foto: Inquam Photos/ George Călin
Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării/ foto: Inquam Photos/ George Călin
Românii încă lasă bani grei la xerox, unde o simplă copie ajunge să coste 1 leu. În acest sens, autoritățile locale se încăpățânează să se acopere de dosare prăfuite și să ceară copii după copii, ”de la xerox-ul de lângă” . O inițiativă legislativă ar urma să pună capăt acestor situații și-n plan local. 

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a spus, în cadrul emisiunii DCNews, că una dintre temele sale ”preferate” este reprezentată de cazierul judiciar, pe care românii, în acest moment, trebuie să meargă să-l ia fizic de la secțiile de poliție: ”Ai 2,5 milioane de drumuri anuale până la secția de poliție ca să scoatem o simplă hârtie, în baza copiei de pe buletin”. 

Citește și: EXCLUSIV  Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: Suntem înconjuraţi de munţi de hârtii. Cea mai mare rezistență, din partea funcționarilor publici

Despre legea în baza căreia statul nu mai are voie să ceară copii de pe buletin sau certificatul de naștere, de exemplu, celebrele ”copii la copii”, întrebat de către analistul politic Bogdan Chirieac, ministrul Sebastian Burduja a declarat, în interviul acordat DCNews, că legea este în vigoare, dar nu prevede sancțiuni: ”De parcă ar trebui să trăim în țara în care dacă ceva nu este sancționat înseamnă că legea devine opțională” a remarcat Sebastian Burduja, co-inițiator. 

”Instituțiile de nivel național - ministere, agenții- nu ar trebui să vă mai ceară copie de pe buletin” a venit cu precizări Sebastian Burduja, care a lămurit că a depus o inițiativă legislativă complementară prin care prevederea - interdicția de a solicita copii - se va extinde și la autoritățile locale.

Citește și: EXCLUSIV  Aplicație de recunoaștere facială în interacțiunea cu statul. Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: Va fi gata până în vară

Ministrul Digitalizării, pus să alerge după xerox și pix ca să-și completeze formularul în scris

”Avem și o interdicție de a avea xerox-uri în incintă și de a cere oamenilor bani să-ți fotocopiezi documentele” a spus ministrul Digitalizării. Lider al PNL Sector 1, Sebastian Burduja a afirmat că a trăit recent o astfel de experiență, chiar la Primăria Sectorului 1, unde a trebuit să-și facă o copie după buletin, pentru care a plătit 1 leu. În plus, pentru a avea un pix la dispoziție pentru a completa formularul, a trebuit să plătească încă 2 lei. Ministrul a subliniat că ”A trebuit să plătesc 1 leu ca să fac o copie după buletin și a trebuit să plătesc 2 lei ca să obțin un pix, pentru că nu aveau pixuri disponibile să-mi completez formularul pe hârtie, m-au trimis la xerox-ul din incinta Direcției de Taxe și Impozite de la Piața Amzei. Nu este vorba de sumă, 1 leu, 2 lei orice român găsește, dar principiul ca-n anul 2022, o primărie, respectiv a Sectorului 1, cel mai bogat sector al Capitalei, să-ți ceară bani pentru a face copii de pe acte și pentru un pix, mi se pare absurd” a mai spus ministrul, în interviul acordat DCNews. 

Citește și: EXCLUSIV  Burduja își face mea culpa, după ce a susținut-o pe Armand: ”Am fi avut o șansă”. Ce urmează pentru primarul Sectorului 1

Vezi mai mult de la minutul 18:46: 

Naşteri, înmatriculări auto, căsătorii, divorţ - totul se digitalizează la MAI

"Deşi noi suntem Ministerul Digitalizării, marile proiecte de digitalizare sunt la ministerele de linie. Ministerul de Interne se ocupă de digitalizarea evenimentelor de viaţă, cum spun ei. Naşteri, înmatriculări auto, căsătorii, divorţ. Toate aceste lucruri ar trebui să fie online până la finalul anului viitor, este calendarul asumat la nivel european. Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel