FMI: Polonia, una dintre țările cu cea mai mare influență asupra economiei globale
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), ponderea Poloniei în PIB-ul global a atins 1% în 2022, plasând Polonia printre cele 20 de țări cu cea mai mare influență asupra economiei globale.

PIB-ul Poloniei a reprezentat 1% din PIB-ul total global în 2022, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional (FMI). PIB-ul Poloniei în 2022 a fost de 688,3 miliarde de euro, plasând-o pe locul 22, chiar sub Taiwan. Cu toate acestea, în ceea ce privește importanța pentru comerțul global, Polonia a fost considerată a fi mai semnificativă decât Taiwan, Țările de Jos și Elveția.

Potrivit directorului Institutului Economic Polonez (PIE), Piotr Arak, economia poloneză „nu a fost niciodată la fel de importantă în contextul comerțului global, precum este cazul în prezent”. Exporturile Poloniei au sporit importanța economiei țării și a PIB-ului acesteia, deoarece acum reprezintă 1,4% din exporturile globale.

Arak, vorbind la o conferință a Consiliului Atlantic la Washington D.C., a spus că Polonia este în prezent unul dintre cele mai atractive locuri pentru investițiile străine din Europa.

Tendința de mutare a producției din Asia către Europa a început în mod serios în timpul pandemiei și a continuat ca urmare a războiului din Ucraina și a preocupărilor legate de puterea Chinei.

Conform datelor disponibile, aproape una din patru companii care își schimbă producția aleg Europa. Motivele pentru aceasta sunt productivitatea mai mare, forța de muncă la prețuri competitive, infrastructura bună și accesul la piața unică a UE.

Polonia se descurcă bine în ceea ce privește investițiile străine directe, firme precum Microsoft alegând să se înființeze în Polonia. În 2021, Polonia a atras 3,5% din proiectele greenfield și, astfel, pentru prima dată în istorie, Polonia a depășit China în ceea ce privește atractivitatea ca locație pentru astfel de investiții.

FMI estimează că PIB-ul Poloniei în 2023 va ajunge la 748,9 miliarde de dolari. China se va afla în vârful piramidei, cu 19 trilioane de dolari, iar cea mai mare economie din Europa urmează să fie în continuare Germania, cu un PIB de 4,3 trilioane de dolari. Se estimează că PIB-ul Poloniei va ajunge la 1 trilion de dolari în 2028, potrivit Rmx.news.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel