Urmărește emisiunea live
FMI, ALARMĂ. Criză fără precedent la nivel mondial. Mircea Coşea, despre impactul pentru România: Cădere extraordinar de mare
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Profesorul Mircea Coşea a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS cum este afectată România de scăderea puternică a economiei la nivel mondial. 

Fondul Monetar Internaţional a concluzionat că scăderea economică mondială cauzată de pandemie este mai puternică decât cea din 1929-1933 şi că lumea s-ar putea confrunta cu o contracţie economică de 8,3 la sută. Deşi nu face parte din rândul marilor economii mondiale, România va fi şi ea afectată de această scădere. 

"România e o ţară mică, cu o pondere mică în economia mondială, dar e influenţată de tot ce mişcă în economia mondială. Trebuie să şi nuanţăm un pic. Căderea la nivel mondial este extraordinar de mare şi se datorează unui alt tip de criză faţă de 1929-1933. Este o blocare totală a economiei şi a circulaţiei. Tocmai aici ne afectează şi pe noi, pentru că suntem încadraţi în acest circuit. Suntem o ţară subcontractoare, avem contracte şi comenzi din alte părţi. Producem pentru industria AUTO, IT, etc, dar la comandă. Dacă economia mondială nu are suflul necesar, şi comenzile scad. 

Al doilea tip de influenţă este circulaţia forţei de muncă, pe care am contat foarte mult. Diaspora a adus foarte mulţi bani în ţară. Dar acum unii nu mai pot pleca, alţii au rămas fără loc de muncă în ţările în care au plecat, deci fluxul de capital care venea în România de la Diaspora se va micşora.

Aceste dificultăţi pe care le avem ca urmare a contagiunii generale ne obligă la o creştere importantă a datoriei externe. Indicele de îndatorare a crescut într-o manieră nemaivăzută, ori asta nu e bine pentru viitor. Totuşi FMI spune că România nu e într-o situaţie atât de gravă. Dar să vedem cum vom continua, cum va continua pandemia, dacă vom mai închide ramuri de activitate. Depinde şi de noi în ce măsură vom avea efecte negative", a declarat Mircea Coşea în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel