Data publicării:

FMI: Îmbătrânirea rapidă şi scăderea populaţiei în CESEE afectează semnificativ avansul economiei

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Îmbătrânirea rapidă şi scăderea populaţiei în Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEE) ar putea afecta semnificativ avansul economiei şi convergenţa cu economiile europene mai dezvoltate, se arată într-un raport publicat luni de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters. 

Populaţia totală a regiunii va scădea cu 12% până în 2050 din cauza îmbătrânirii şi a migraţiei, în timp ce forţa de muncă va înregistra probabil un declin de 25%, a avertizat Tao Zhang, director adjunct al FMI. El s-a referit la statele din CESEE membre ale UE şi cele candidate care înainte făceau parte din blocul comunist. Mulţi angajaţi au părăsit regiunea în ultimii ani pentru a lucra în statele bogate din Europa Occidentală.

'Scăderea furnizării de forţă de muncă şi productivitatea mai redusă a angajaţilor mai în vârstă, împreună cu presiunile mai mari asupra finanţelor publice, ar putea costa ţările anual aproximativ 1% din PIB', a explicat Zhang. Până în 2050, venitul per capita în regiune va creşte la 60% din nivelul înregistrat în Europa Occidentală, de la 52% în prezent.

'Fără actualele presiuni demografice, regiunea ar fi ajuns la 74% din nivelul înregistrat în Europa Occidentală în aceeaşi perioadă', a declarat oficialul FMI. Statele membre UE din Europa Centrală şi de Sud-Est ar urma să înregistreze o creştere de aproximativ 2,6% - 4,6% anul acesta, în timp ce pe ansamblul UE avansul este estimat la 1,4%. Pentru a diminua perspectivele reduse de creştere, ţările din CESEE au luat decizii politice, printre care recrutarea de angajaţi străini, acordarea de subvenţii angajaţilor calificaţi care se reîntorc şi măsuri pentru a convinge persoanele în vârstă şi femeile să intre pe piaţa forţei de muncă, a afirmat Zhang. Acesta a sugerat folosirea roboţilor pentru a compensa lipsa forţei de muncă.

'Mulţi angajaţi se tem că roboţii îi vor înlocui pe oameni. Dar în această regiune creşterea automatizării coincide cu majorarea numărului de angajaţi', a adăugat directorul adjunct al FMI. Acesta a recomandat o reformă a educaţiei, investiţii în programele de pregătire şi păstrare a forţei de muncă, pentru ca angajaţii să beneficieze de tehnologie şi automatizare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel