Data actualizării:
Data publicării:

Fluctuațiile pe piața energiei, impact puternic și imediat asupra economiei. Mesajul Danielei Dărăban (ACUE) pentru mediul economic

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Daniela Daraban Foto: Crișan Andreescu
Daniela Daraban Foto: Crișan Andreescu
Daniela Dărăban, Director Executiv ACUE, a participat la dezbaterea "Anul 2024, provocări şi oportunităţi pentru mediul de afaceri", organizată de DC Media Group. 

Daniela Dărăban a explicat, în exclusivitate pentru DCNews, DCNewsTV și DCBusiness, că energia este dependentă de evoluțiile politice și sociale, iar în ceea ce privește România, aceasta ar putea să acționeze mai bine pe anumite măsuri în viitor. 

„Am  văzut din experiența anilor trecuți că orice fluctuație pe piața energiei are impact puternic și imediat asupra economiei. Din acest punct de vedere care este mesajul pe care îl transmiteți mediului economic din țara noastră, din partea companiilor de utilități din energie?”, a întrebat Mihai Ciobanu. 

„Aș merge puțin mai departe. Orice eveniment geopolitic se traduce, după cum vedeți, într-o fluctuație și pe piața energiei. Am văzut recent un shortage (n.r. deficit) de gaz în Australia. S-a tradus imediat în creșterea prețului la nivel global.

Deci energia este foarte dependentă de toate evoluțiile politice, sociale, în țările care sunt puternic implicate în asigurarea producției, motiv pentru care noi putem spune următorul lucru: în zona de utilități, de la criza prețului energiei din 2021, o criză istorică, prețul mărfii a fost ceva foarte greu de gestionat, nu doar de România, de toate statele lumii, România a intervenit cu o serie de măsuri. 

Cred că în viitor am putea să acționăm mai bine, mai țintit pe anumite măsuri, dar până la urmă, cu multe modificări, suișuri și coborâșuri, consumatorul din România a fost protejat, atât cel industrial, cât și cel casnic.", a spus Daniela Dărăban. 

Perspective pentru anul 2024

„Pentru 2024 ne așteptăm, și nu doar din perspectiva furnizorilor, implicit și cel mai important, din perspectiva clienților, ne așteptăm la o anumită vizibilitate vizavi de ieșirea graduală din această formă de reglementări.

Suntem într-o formă de reglementare pe lanț, cam în toate zonele, și ar trebui să ieșim gradual de aici, astfel încât, cei care sunt la primul punct, lanțul din sectorul energetic, adică producătorii, să poată să-și valorifice la maxim potențialul de investiții pentru că noi avem nevoie de o ofertă mult mai mare în zona de producție. Avem nevoie de o trecere destul de ambițioasă la tranziția energetică, deci la cât mai multă energie din surse verzi.

În sectorul de distribuție-transport, toată această energie verde, dacă nu este acompaniată cu o planificare foarte bună și cu o aplecare sofisticată, (...) modul în care se va face reglementarea pentru următorii 5 ani, adică până în 2030, va fi critic pentru succesul sau insuccesul României în atingerea obiectivelor de tranziție energetică.

Pentru succesul/ insuccesul României în a aduce către client sursele verzi de energie pe care le vedem multe, planificate și cu investiții serioase în zona de producție, ele toate depind, pentru a ajunge la client, de investițiile în zona de transport și distribuție.

După care ne ducem pe lanț la furnizor. Furnizorul are nevoie de o perspectivă foarte clară, minim 6 luni spun eu, dar îndrăznesc, chiar dacă este un an electoral, mi-aș dori să se înțeleagă importanța înainte de a intra în logica electorală, adică înainte de prima rundă de alegeri, ar fi foarte bine dacă Guvernul, Parlamentul, ANRE-ul și alți factori implicați în aceste decizii, ar sta cât se poate de repede la masă și s-ar gândi cum facem tranziția din 2025 pentru o altă formă de organizare a pieței.", a spus Daniela Dărăban la DCNews, DCNewsTV și DCBusiness. 

Vedeți mai multe în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel